Край на локвите на пътя

0
Експерти от УАСГ предлагат промени в наредби, за да станат шосетата по-безопасни
Експерти от УАСГ предлагат промени в наредби, за да станат шосетата по-безопасни

На пътя няма да се образуват локви, които да водят до опасни на ситуации за шофьорите като аквапланинг, след като бъдат разработени промените в наредбите за проектиране шосетата у нас.

По осъвременяването на правилата работят експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Това обяви председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" по време на 9-та Национална конференция по пътищата с международно участие в Слънчев бряг. Работата по наредбите трябва да продължава и не е еднократна, тъй като правилата трябва да се осъвременяват непрестанно на база новите технологии и иновации.

Това коментира ръководителят на катедра "Пътища" към УАСГ проф. д-р инж. Николай Михайлов, който е и организатор на конференцията. Към момента се обсъждат редица промени, които да направят пътищата у нас по-безопасни и да предотвратят инциденти. Например предвиждат се нови правила при проектиране, които да оставят допълнително място преди ограничителните мантинели край пътя, така че да дадат повече пространство на водачите за реакция.

Обмисля се да се въведат и повече видове оразмеряване на шосетата, по-ясна и работеща дефиниция за скоростни пътища, както и по-точни правила за проектиране на кръгови кръстовища. Още при проектирането ще трябва да се взима под внимание и профила на терена, така че опасните участъци като свлачища да се дефинират и обезопасят още при изграждането на шосето.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари