Край на бедственото положение в село Лъвино

0
Само за седмица повече от 70 процента от щетите вече са възстановени, обясни кметът на община Исперих
Само за седмица повече от 70 процента от щетите вече са възстановени, обясни кметът на община Исперих Снимка: Мехмед Азиз / Facebook

Само за седмица повече от 70 процента от щетите вече са възстановени, обясни кметът на община Исперих

Бедственото положение в исперихското село Лъвино няма да бъде продължено, съобщи кметът на община Исперих Бейсим Шукри, предаде БТА.

То беше обявено на 4 ноември във връзка с ураганния вятър, придружен с пороен дъжд, който нанесе значителни щети върху имущество на жителите на Лъвино. Отнесени бяха са покривите на 165 къщи, имаше съборени стени и огради, врати и прозорци, комини и електрически стълбове. Часове след бедствието на място започнаха да пристигат доброволци, които се включиха в разчистването на засегнатите места. Все още на терен има хора от различни места, които помагат на пострадалите. Благодарение на усилената работа на институции, местни и доброволци само за седмица повече от 70 процента от щетите вече са възстановени, обясни кметът.

Мехмед Азиз/БТА

Той отново изказа благодарности на всички, които оказват помощ с дарения, строителни материали и доброволен труд на нуждаещите се за преодоляване на последствията от бурния вятър.

На първата си сесия новоизбраният Общинският съвет прие с пълно единодушие Община Исперих да предостави финансова подкрепа в размер на 60 000 лв. на пострадалите семейства в Лъвино и в Тодорово, където бяха нанесени също щети, но в по-малък мащаб. Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи. За възстановяване на щетите, причинени от природната стихия беше разкрита и дарителска сметка. С цел прозрачност при разпределението на парите, гласувани от Общинския съвет и постъпващите по дарителската сметка средства, също с решение на Общинския съвет, беше създаден Обществен съвет за управлението им. „Членовете на комисията продължават с описването на щетите на всяко домакинство. След това сумата ще бъде разпределена по семействата, пропорционално от стойността на нанесените щети“, обясни Белгин Шукри. Той добави, че съставените констативни протоколи, подписани от комисията по огледа и одобрени от обществения съвет ще бъдат изпратени и до Междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари