Жителите на опустошеното село Долец сами се справят с пораженията

0
Не са получили никаква финансова помощ от държавата, въпреки че комисии са описали щетите
Не са получили никаква финансова помощ от държавата, въпреки че комисии са описали щетите Снимка: Неждет Джевдет / БНР

Не са получили никаква финансова помощ от държавата, въпреки че комисии са описали щетите

Седмица след опустошителната буря жителите на силистренското село Долец сами се справят с пораженията. Помогнали им само двама местни бизнесмени със строителни материали и работна ръка. Не са получили никаква финансова помощ от държавата, въпреки че комисии са описали щетите, информира БНТ.

Единственият звук, който се чува в село Долец е от чуковете и резачките на майсторите. Освен покривите, смерчът е отнесъл и покъщнината на хората заедно със спомените от живота им.

Шанъси Сюлейман: "25 години труд всичко беше свалено от вятъра, сега пак наново."

Шанъси Сюлейман работи в Германия, прибира се веднага след бурята, за да стегне покрива на родителите си:

"Досега поне едно 15 хиляди лева изхарчихме, поне още 30 хиляди сигурно не знам, доста са разходите - всичко е отнесено, има паднали тавани. От държавата не знаем дали някакви средства ще има, никой нищо не казва."

Къщите в Долец са строени преди 60 години. Повечето собственици нямат нотариални актове за тях и трудно могат да получат финансова помощ от държавата, казва досегашният кмет на селото Нихат Сали:

"За две-три години всички къщи бяха направени. Тогава никой не пита къде ще правиш в моя имот, няма техници, няма инженери. Като нямаш нотариален акт, могат да вдигнат рамената, еднократна помощ, ако дадат някой лев..."

Хората обаче не губят надежда заради доброволците, които им помагат.

Неслихан Реджеб – кмет на с. Долец: "Материалите са скъпи. Добре, че имаме дарения."

Пембегюл Хакъ: "Няма много работна ръка, тия хора днеска в нас, миналия ден бяха на друго място. Все някак ще изкараме, ние се благодарим, че сме се спасили."

Седмица след бурята, екипи на енергото са успели да възстановяват отнесените 15 електрически стълба.

Стоян Стойчев – електротехник: "Много големи щети, всичко наново слагаме. Последните проводници вече правим."

30 безработни ще бъдат включени към аварийните екипи на Агенцията по заетостта, за да помагат на хората от Долец след ураганния вятър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Basidyngla
    Каква държава,щом никой не спазва закона и така си продължава! Никой не реагира и наказани няма! Как така се строят къщи,кой както и където намери?! Без план,без разрешение без документи?!!! Тези сигурно и никакви данъци не плащат?!!! Как се откриват партиди за ток и вода без нотариален акт??? Директно към прокуратурата и АСЕН ВАСИЛЕВ!!! ЕТО ТАКА СЕ ГУБЯТ ПАРИ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари