Космическата станция "Тянгун 1" пада

0
Броени часове до влизането на станцията в атмосферата
Броени часове до влизането на станцията в атмосферата Видео: Нова телевизия

Броени часове до падането на космическата станция „Тянгун”.

Според всички прогнози това ще се случи утре. Засега периметърът на падане остава много широк. И все пак - знае ли се къде и кога ще падне?

Очаква се падането на космическата станция да стане в неделя около 19 часа българско време. Точното място обаче засега не се знае, въпреки че учените правят изчисления, предава Нова телевизия.

Името “Небесен дворец” е доста преувеличено за помещение, голямо, колкото един кемпер. В станцията има 2  легла и място за тренировки. Тоалетната и кухнята са в модула, с който астронавтите идват и си отиват.

Досега в “Тянгун-1” са живели общо 6 души. Последните си отиват през 2013 година. Оттогава летящата лаборатория потъва в мрак.От 2 години вече е неуправляема.

„На този етап вероятността големи отломки да паднат на Земята не е голяма. Дори е незначителна”, заяви Лу Канг, говорител на Китайското външно министерство.

След 37 000 обиколки около Земята, след часове “Тянгун-1” ще изгори в атмосферата. Това става под наблюдението на специалисти от цял свят, сред които Алексей Стоев.

„Част от траекторията попада в Южна България и колкото и малка да е вероятността да падне тук, тя съществува”, коментира доц. д-р Алексей Стоев от Института за космически изследвания при БАН.

По последни данни зоната, в която могат да се разпръснат отломките е около 400 квадратни километра.

„Тя не е квадратна, а под формата на елипса. В центъра ще паднат по-големите отломки, а останалите ще се разсеят в една опашка”, добавя доц. д-р Алексей Стоев.

„Тянгун” прелита над нашата страна на всеки 88 минути. От Калотина до Черно море взима разстоянието за около 20 секунди. Вероятността да удари сграда е астрономически малка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари