Концесия за летището в Горна Оряховица

0
Гроздан Караджов: Ако концесионният договор бъде сключен в Горна Оряховица, ще се приемат самолети, излезли от употреба
Гроздан Караджов: Ако концесионният договор бъде сключен в Горна Оряховица, ще се приемат самолети, излезли от употреба

Възможна е концесия за летището в Горна Оряховица, ако процедурата бъде задвижена до края на този месец, каза пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново Гроздан Караджов, председател на Комисията по транспорт и съобщения в парламента.

По думите му в Министерството на транспорта вече има заявен инвеститорски интерес от американска фирма, която е обявила, че освен сегашната дейност, свързана с управление на полети, летището има капацитет да извършва и експлоатационно-производствена дейност.

Той уточни, че ако концесионният договор бъде сключен в Горна Оряховица, ще се приемат самолети, излезли от употреба.

Намерението на инвеститора е те да бъдат разглобявани, тествани, рециклирани и опаковани като части за втора употреба.

Стойността на инвестицията е за над 100 млн. евро, а очакванията са да бъдат разкрити около 500 нови работни места, отбеляза Караджов.

Днес се е състояла среща с ръководството на летището в Горна Оряховица по инициатива на заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов.

Според него подобна инвестиция, ще подпомогне развитието на региона като карго и логистичен център и ще стимулира малкия и средния бизнес.

Той припомни, че районът около Велико Търново и Горна Оряховица има потенциал да се развива икономически заради изграждането на АМ "Хемус" и скоростния път Русе - Свиленград.

Ако до края на месеца Министерският съвет открие концесионната процедура, се очаква в рамките на календарната година договорът за предоставяне на концесията да бъде факт, отбеляза Гроздан Караджов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари