Конституционалист: Не виждам как ГЕРБ ще състави правителство

0
Политиците се държат като деца в детската градина, заяви проф. Киров, който очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори
Политиците се държат като деца в детската градина, заяви проф. Киров, който очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори Видео: Bulgaria On Air

Проф. Киров очаква да се стигне до предсрочни парламентарни избори

Политическите совалки за ново правителство започнаха. Но как ще се сформира правителство при такъв шарен парламент и колко време отнема конституционната процедура?

Новото Народно събрание трябва да се свика в едномесечен срок – до 4 май. Конституционната процедура по формиране на правителство е ускорена и може всичко да приключи до месец и половина, категоричен е бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

"Обикновено става на втората седмица на изборите, когато ЦИК е обявила резултатите и в Държавен вестник е публикувала имената на всички 240 народни представители", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

На първото заседание Министерският съвет подава оставка, но продължава да изпълнява функциите си. И президентът започва консултации с парламентарните групи. Най-голямата парламентарна група първа получава мандат за съставяне на кабинет. Ако не го направи до 7 дни, мандатът отива при втората по големина парламентарна група.

"Не виждам как първата политическа партия, при положение, че другите отказват да сключат коалиционно споразумение, може да състави самостоятелно правителство", заяви проф. Киров.

Ако и втората не успее, президентът вече има право на преценка.

"Той може да посочи такава парламентарна група, от която се знае, че никога няма да може да направи коалиция, за да се стигне до парламентарно правителство. Тогава се отива на предсрочни избори", смята проф. Киров.

При три неуспешни опита за формиране на правителство президентът насрочва предсрочни парламентарни избори и назначава служебно правителство.

Според бившия конституционен съдия не е реалистично предсрочните избори да съвпаднат с президентските.

"Ако се стигне до служебен кабинет, изборите ще бъдат някъде към средата на юли, не може да ги разтягаме", подчерта е проф. Киров.

"Най-накрая политиците трябва да разберат, че трябва да се търси изход от ситуацията. Не става въпрос за предпочитания, имам чувството че са деца в детската градина", отбеляза още той.

Убеден е, че в България има силна персонификация на политиката. Президентът и премиерът не си говорят, или ако си говорят, е конфронтационно. Проф. Киров прогнозира, че ще има предсрочни парламентарни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари