Комплексарите заявяват себе си чрез своя ауспух

2
Как да се намалят пътните произшествия
Как да се намалят пътните произшествия Видео: БНТ 2

Трима души загинаха тази нощ при пътен инцидент край Горна Оряховица – кола е катастрофирала през нощта и част от хората, които са помагали да бъде изтеглена, са пометени от друг автомобил, преминаващ с висока скорост.

С влошаването на метеорологичните условия броят както на закъсалите край пътя, така и на произшествията расте. От Българския червен кръст в Русе откриха трeти кризисeн център, в който бедстващи на пътя могат да потърсят помощ. Председателят на организацията е гост в седмичната ни рубрика „Гласът на града”.

Д-р Руденко Йорданов казва, че е активен шофьор вече 45 години. За това време трафикът на автомобилите много се е увеличил. Наблюденията му показват, че е нараснала и агресията. А това в комбинация, според него, е една от основните причини за пътно-транспортните произшествия. Разговаряме на една от най-натоварените русенци улици – ”Плиска”, когато край нас шумно профучава кола.

„Не съм я търсил тази илюстрация. Това е интонационна агресия, което чухте, това е един комплексар, който заявява себе си чрез своя ауспух, не чрез интелект… Говорим си за контрол…Знам за кадровия проблем на нашата структура на КАТ, знам, че не могат да осигурят хора за пълни наряди и непрекъснато, и същевременно това не може да бъде достатъчно извинение“, коментира д-р Руденко Йорданов – председател на БЧКРусе.

Според д-р Йорданов, този проблем с липсата на кадри може да бъде решен с поставяне на камери на рисковите места. Обозначени с табели, те са вид превенция и шофьорите ще внимават, минавайки оттам, а от друга страна – заснетият нарушител веднага може да бъде санкциониран. Докато коментирахме това, станахме свидетели на поредното нарушение.

„Липсва ефективният контрол, който, грубо казано, поне да му прибереш парите на тоя и да ги вкараш в системи за контрол, които са автоматизирани. Като няма достатъчно хора да го правят, има достатъчно автоматизирани възможности, светът ги е открил“, казва д-р Руденко Йорданов – председател на БЧКРусе.

От Българския червен кръст в Русе се опитват да бъдат в помощ на хората, които пътуват. Затова на три от най-натоварените участъци в региона са изградили кризисни центрове, в които предлагат подслон на изпаднали в беда.

„Отопление, осветление, храна, санитарно-хигиенни възможности… Това е един не лош модел, който показа, че е ефективен, и показа, че при екстремни ситуации върши работа“, обяснява д-р Руденко Йорданов – председател на БЧКРусе.

Русенските червенокръстци се надяват, че ще могат да изградят кризисен център и на пътя Русе – Силистра, който през зимата често остава с дни затворен.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари