Доброволци от Русе искат да помогнат в разчистване на руините в Турция

0
За момента са активирани само специализирани структури за спасителни дейности, обясниха от БЧК - Русе
За момента са активирани само специализирани структури за спасителни дейности, обясниха от БЧК - Русе Снимка: AP

За момента са активирани само специализирани структури за спасителни дейности, обясниха от БЧК - Русе

Опустошителното земетресение в Турция предизвика вълна от съпричастност, като вече има желаещи от Русе, които искат да заминат като доброволци за разчистване на руините. Хора се свързват с Русе Медиа, за да потърсят информация как могат да помогнат.

За момента са активирани само специализирани структури за спасителни дейности като Планинската спасителна служба на БЧК и пожарната, тъй като най-важните са първите 48 часа за издирването на оцелели. Вече са изпратени обучени екипи заедно с кучета, за да помагат на място. Те работят при изключително тежки условия на терен, като тяхната основна цел е спасяването на ранените и пострадалите, обясниха от БЧК - Русе.

Тъй като става дума за природно бедствие на територията на друга държава, се изчаква оценката на местните власти за дългосрочните им нужди, за която от Турския Червен полумесец ще предоставят допълнителна информация. Вероятно тогава необучени доброволци ще могат да се присъединят за разчистването. Доброволните формирования на БЧК, които имат подготовка, засега не са търсени, тъй като в момента приоритет е спасяването на хората изпод срутените сгради.

БЧК има готовност да предостави хуманитарна помощ от бедствения си резерв. Очаква се да бъде обявена и кампания от страна на БЧК за набиране на помощи, като за сортирането им също ще има нужда от доброволци.

Вече е открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Можете да подкрепите кампанията на БЧК и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари