Компанията майка на Google започва глобална война с комарите

0
Тя има за цел да сведе до минимум заболяванията, пренасяни от комари
Тя има за цел да сведе до минимум заболяванията, пренасяни от комари

Учени от Силициевата долина атакуват кръвопиещите насекоми в окръг Фресно, Калифорния.

Това е първата стъпка от сериозната война, която корпорацията майка на Google - Alphabet Inc започна. Тя има за цел да сведе до минимум заболяванията, пренасяни от комари, съобщава Bloomberg.

Една от поделенията на Alphabet  - Verily, посветено на човешката наука и съществуване, стартира проект, наречен " Debug Fresno". Бял ван Mercedes, обурудван с необходимата техника и апаратура разпространява заразени мъжки комари в тази част на Калифорния.

Джейкъб Кроуфорд е ветеран в изследването на насекомите и обяснява до най-малки подробности идеята:

Мъжки паразити са развъждат в ултра-високотехнологичната обстановка на автоматизирана система за отглеждане на комари, разположена на 200 мили в южната част на Сан Франциско. Те са заразени с бактерията Wolbachia. Когато тези 80 000 лабораторно отгледани заразени мъжки комари се срещнат с женските в дивата природа, резултатът е унищожителен за популацията на насекомите.

Компанията Alphabet се опитва да намери решение на много проблеми, свързани със здравето, които застрашават човечеството. Заради болестите, които пренасят комарите, приоритет на фирмата е да сведе до минимум популацията им. Ако успее да направи комар контрола лесен и евтин, това ще ѝ донесе сериозна печалба.

В сухия климат на Централната долина на Калифорния видът A. aegypti e ненавиждан заради жестокия начин, по който хапе, но поне не пренася зарази. На други места има видове комари, които са сред най-смъртоносните в света, разпространяващи болести, като денга треска и хикунгуния в тропиците и субтропиците. Болестите, които кръвопиещите носекоми предават, убиват десетки хиляди души всяка година и заразяват още милиони. Освобождаването на комарите, заразени с бактерията Wolbachia в дивата природа може евентуално да унищожи цели популации от смъртоносни комари и болестите, които носят.

Поне това е планът, ако полевите тестове се окажат успешни в Калифорния. Всяка сутрин, когато е сезонът на комарите, от април до ноември, ванът с eмблема "Debug Fresno", пътува през доста селища. На предварително определени места алгоритъмът автоматично освобождава внимателно изчисленото количество комари, като софтуерът брои всяко отделно насекомо с помощта на лазер, когато то излиза от микробуса.

Вследствие на засилилите се усилия за справяне с болестите, пренасяни от комари, има различни подходr към проблема. Бил Гейтс е обещал повече от 1 млрд. долара за технологии, които могат да помогнат за унищожаването на маларията, включително и противоречивите усилия за генетично модифициране на комарите. Мeтодът на Verily е базиран на стара технология, известна като похват за стерилни насекоми, която постепенно ги унищожава, намесвайки се в способността да се възпроизвеждат.

Не е ясно какво ще се случи, когато комарите бъдат унищожени. Екологичната роля, коятотези насекоми имат не е напълно изследвана досега. Няма обяснение и как комари като A. aegypty са се установили в Калифорния. Но тъй като популацията на този вид нарасна значително и то в места, където живеят хора, Fresno се обедини с учения Стивън Добсън и неговата компания.

Негова е заслугата да се разбере с коя бактерия е правилно да се заразят комарите, така че те да не са я пренасяли и не са развили резистентност към нея. Именно бактерията Wolbachia прави яйцата нежизненоспособни. Fresno са правили доста изследвания преди организацията Verily да осигури по-нова технология и средства за работа.

Изглежда, че планът работи. Тази година са третирани 4 различни квартала, което се равнява на над 3000 домове. За половин година компанията е разпространила 15 милиона заразени комари. Резултати от 2017 година показват, че женската популация е намаляла с 2/3. През настоящата година във зоните, в които програмата е била активирана, комарите са намалели с 95 процента.

Вторият проект на организацията Verily, който е в Австралия е понижил популацията им с 80 процента. Това прави твърде вероятно технологията да бъде използвана и в други части по света.

Първоначално директорите на Verily се притесняваха как ще реагира обществото, след като организацията иска да реши проблема с комарите, размножавайки още милиони комари. Затова от Verily създадоха кабини, пълни с мъжки комари. Така можеха да накарат хора, които се притесняват за сигурността на метода, да пъхнат ръка в кабината и да се убедят, че мъжките комари няма да ги ухапят. Те са само средство да се атакуват женските комари, които хапят.

Освен това заразените комари са с цифров идентификатор, който позволява да се следят от състоянието на яйце до конкретната координатна система на GPS, където се пускат.

Все още не е взето решение дали кампанията ще продължи да се развива. Няма как да се определи с точност колко струва развъждането, разпространяването и следенето на милиони комари, но със сигурност то никак не е евтино.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари