Комисията „Антикорупция“ ще може да подслушва

0
Това решиха депутатите в парламентарната правна комисия
Това решиха депутатите в парламентарната правна комисия Снимка: БТА

Управляващите наложиха създаването на спецзвено, без да знаят дали ще може да се обезпечи с хора, средства и техника

Новосъздадената държавна комисия за противодействие на корупцията (КПК) ще може да изгради свое звено, което самостоятелно да прилага специални разузнавателни средства (СРС) при разследвания за корупция.

Това решиха депутатите в парламентарната правна комисия, които днес довършиха разглеждането на второ четене на новия антикорупционен закон. Проектът е подкрепен от управляващото мнозинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Тепърва предстои окончателното му гласуване в пленарната зала. Това е един от законодателните приоритети на мнозинството, като приемането му е свързано и със задълженията на страната по Националния план за възстановяване и устойчивост, пише вестник "Сега".

В момента СРС се прилагат от Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), ДАНС и МВР. Военното и цивилното разузнаване могат също да използват такива средства, но само в своите специализирани сфери на действие. По предложение на ГЕРБ-СДС в тази малка група институции, които имат законното право да подслушват и да използват други специални методи, сега се включва и бъдещата КПК.

Тази идея не се прие еднозначно в редиците на управляващите. ПП-ДБ се раздели, като бившият вътрешен министър Бойко Рашков категорично отхвърли предложението. Той посочи, че в закона дори не е подробно разработено по какъв начин ще се използват различните специални способи. Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изтъкна, че цялата идея на новия закон е антикорупционната комисия да може да извършва самостоятелни разследвания във всички посоки – например, председателите на ДАНС и ДАТО също попадат в кръга на хората, които потенциално могат да бъдат разследвани.

От КПКОНПИ – действащата антикорупционна комисия, от която предстои да се роди новата КПК, предупредиха депутатите, че създаването на такова специално звено може да се окаже много трудна задача. Зам.-шефът й Антон Славчев посочи, че ще се изисква значителен човешки и финансов ресурс, а пълноценното организиране на звеното може да отнеме поне 2-3 години.

Това не възпря управляващите да наложат промяната, но остана усещането, че спорът по въпроса не е приключен и ще продължи в пленарната зала.

УДЪЛЖЕН МАНДАТ

Процедурата по избора на членовете на КПК ще отнеме време. Депутатите решиха, че до нейното приключване настоящите членове на КПКОНПИ ще продължат да вършат работата си. Някои от тях ще отидат в КПК, а другите - в бъдещата комисия по отнемане на незаконно придобито имущество. Това е вторият орган, който ще се получи от разделянето на КПКОНПИ, което ще се извърши с новия закон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    123
    Дим в калчища. Поредния хартиен аватар, като досегашните. Ако щеше да се работи срещу корупцията щяха да го направят досега с вече съществущате боркор и тази комисия сега. Каквито и простотии да създадат, тук депутати не се арестуват а парите им са надежно укрити. Декларират по 30-40 хил. лв. и разни кредити.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари