Прекъсват пълномощията на Димитър Главчев, вместо да излиза в неплатен отпуск

0
Това решиха депутатите от правната комисия
Това решиха депутатите от правната комисия Снимка: Минко Чернев / БТА

Това решиха депутатите от правната комисия

Депутатите от правна комисия приеха на второ четене промени в Закона за Българската народна банка (БНБ), с които назначеният за служебен министър-председател да прекъсва пълномощията си, вместо да излиза в неплатен отпуск.

Поправката, направена между първо и второ четене на внесения за разглеждане Законопроект за изменение и допълнение на Закона за БНБ бе гласувана с 13 гласа „за“, трима – „против“ от „Възраждане“ и трима – „въздържал се“ от "БСП за България", "Има такъв народ" (ИТН) и Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България". Поправката бе предложена от председателя на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ-СДС). Предстои разглеждането на законопроекта на второ четене в пленарна зала на извънредно заседание днес, информира БТА.

В началото на заседанието Петър Петров от „Възраждане“ посочи, че експресното разглеждане на този законопроект е в ущърб на законодателната дейност, още повече, че предстои разглеждането му в пленарна зала днес. „Нещо, което считам за недопустимо като законодателна практика“, добави той.

В предложението на Анна Александрова депутатите гласуваха замяната на формулировката „неплатен отпуск“ с „прекъсване на пълномощията за периода, в който са назначени, като след освобождаването им продължават мандата, за който са избрани“.

Така направеното предложение е много по-разумно. Смятам, че ще уредим възможността да нямат проблем и да изпълняват длъжността министър-председател спокойно, обясни Александрова.

Със заключителните разпоредби на измененията в Закона за БНБ се променят текстовете от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, даващи правото за прекъсване на пълномощията на избраните за служебен министър-председател.

Петър Петров от "Възраждане" обясни, че фундаменталната промяна е, че не става дума за неплатен отпуск, а се говори за прекратяване на пълномощията, като се прави аналогия с пълномощията на народния представител. Той посочи, че е потърсен подход с цел да бъде запазена позицията, след като избраният вече не е служебен министър-председател и така да може да запази своята длъжност.

Гроздан Караджов от ИТН коментира, че посоката е доста по-добра, но юридическото изразяване е доста некоректно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ant 123
    "... Но само няколко месеца по-късно подава оставка след скандал..."
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари