Колко важна е възглавницата за съня?

0
Ролята на удобната възглавница не бива да се подценява
Ролята на удобната възглавница не бива да се подценява

Поддържането на неутрална позиция на гръбнака и шията трябва да е основно условие при избора ни на възглавница.

Така се оказва, че всеки член на семейството има своите специфични нужди – от по-ниска или от по-висока възглавница, от твърда или мека. За някои хора възглавница дори не е необходима и те се чувстват достатъчно удобно в леглото и без нея, пише Puls.bg.

Ролята на удобната възглавница не бива да се подценява, защото в много случаи обратното е причина за поява на различни нарушения на съня.

За всеки, който още не е открил най-удобната за себе си възглавница експертите дават няколко препоръки, на база на предпочитаната поза за сън.

Спящите по гръб като най-многобройна група е добре да се спрат на по-ниска и мека възглавница, която ще осигури неутрална позиция на главата и няма да държи врата повдигнат нагоре.

За хората, които спят настрани, е препоръчително да ползват по-висока и твърда възглавница, която ще компенсира разстоянието между ухото и рамото и също ще държи главата и врата в максимално неутрална позиция по време на сън.

Спането по корем често се посочва от експертите като най-голям враг на пълноценния сън, но ако усещате, че това е най-комфортната за вас поза, бихте могли да подобрите качеството на съня си именно с избор на удобна възглавница. Интересното в случая е, че спящите по корем следва да си подбират 2 възглавници за максимален нощен комфорт. Препоръчително е да полагат глава на по-висока, но мека възглавница, а по-тънка и твърда такава може да поставят под корема или бедрата си за балансиране позицията на тялото.

Последствията от неудобната възглавница далеч не се изчерпват с болките и сковаността на врата и раменете на сутринта. В дългосрочен план неудобната възглавница неизменно повлиява и качеството на съня. Резултатите от специализирано проучване показват, че в 91% от случаите на хронични проблеми със съня подмяната на възглавницата с по-удобна такава има много позитивен ефект за поддържането на по-спокоен и дълъг сън.

Разбира се, и спящите без възглавница не са застрахoвани срещу поява на проблеми със съня. В тези случаи причината трябва да се търси другаде, а потенциално решение на тези проблеми предлага именно изборът на една удобна възглавничка, подходяща за позата, в която обичат да спят.

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари