Колко струва да станеш лекар у нас по втория начин?

1
Скрита камера показва как се взимат 35 изпита по медицина без да си се явил и без да знаеш български език
Скрита камера показва как се взимат 35 изпита по медицина без да си се явил и без да знаеш български език Видео: Господари на ефира

Нов скандал с корупция във висшето образование.

Kак се става лекар в България и колко струва? Разкритията правят от "Господари на ефира".

Записи от скрити камери разкриват корупционна схема за записване на чуждестранни студенти и тяхното дипломиране.

Кадрите са направени през 2015-а година от гръцка студентка. Тя твърди, че е платила 53 хиляди евро, за да учи медицина у нас. Парите дала на две фирми – една от гръцка страна и една от българска. Двете дружества според нея си разделили сумата.

Всъщност преди по-малко от месец българската фирма-посредник "Интерхекс" беше посочена от прокуратурата като част от организирана престъпна група за фиктивен прием на чужди студенти у нас. За тартор на тази група е сочен бившият ректор на Медицинския университет в София – Ваньо Митев. Според видеата същата схема работила и в Медицинския университет в Пловдив. В тях доктор Анастас Циканделов е записан как казва, че изпитите са между 500 и 800 евро в Пловдив. За София са с около 200 отгоре. Държавният изпит струва 1600 - 2000 евро в столицата, а в Пловдив е 700-900 евро.

Циканделов е представител на фирма "Интерхекс" - посредник за прием на чужди студенти у нас. Твърди, че видеозаписите са манипулирани. А таксите, за които говори, били за подготовка на студенти.

Неприятно е. Първото е , че се хвърлят много тежки обвинения срещу МУ-Пловдив. Второто е, че по наша преценка, те изобщо не отговарят на истината, коментира ректорът д-р Стефан Костянев.

По думите му такъв студент при тях не съществува. Никога не е издавана академична справка за взети изпити, каквато показа доктор Циканделов.

Според справката обаче студентката е взела цели 35 изпита. Впоследствие се оказва, че тя е фалшива.

А според Циканделов всички пари, платени от гръцката студентка, били върнати.

След разкритията на "Господари на ефира" проверка в пловдивския Медицински университет показва, че под факултетния номер от справката за гръцката студентка е записан съвсем друг човек, който се обучава редовно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари