Колко шумно е в Русе?

0
РЗИ направи измервания в 30 пункта в града
РЗИ направи измервания в 30 пункта в града Снимка: TVN

Редица проучвания показват, че шумовият фактор има най – силно въздействие в урбанизирани райони с население над 100 000 жители.

Транспортът, грешките в градоустройственото планиране, недостатъчната пропускателна способност на използваната транспортна мрежа, продължаващото застрояване на терени, разположени около шумни улици и булеварди и липсата на подходяща шумозащита са причина за високо шумово натоварване на населените места.

Основни източници на шум в околната среда са автомобилният и железопътен транспорт, и промишлеността. През урбанизираната територия на града преминават участъци от основни национални и международни автомобилни и железопътни трасета. Промишлеността е обособена в две зони – източна и западна, като преобладават предприятия на леката, хранително – вкусовата, химическата промишлености, машиностроене, корабостроене и др.

РЗИРусе извършва измервания и изчисления на шума, съгласно утвърдена Програма за мониторинг на шума в урбанизираната територия на град Русе, в изпълнение на изискванията за мониторинг в Закона за защита от шума в околната среда (ДВ бр.74/2005 г.); Наредба № 54 за дейността на националната система за мониторинг на шума в околната среда и за изискванията за провеждане на собствен мониторинг и предоставяне на информация от промишлените източници на шум в околната среда (ДВ бр. 3/2011 г.); Наредба № 6 за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението (ДВ бр. 58/2006 г.) и Методика на Министерство на здравеопазването от 22.02.2007 г.

По утвърдената Програма за мониторинг на шума в урбанизираните територии на гр. Русе общият брой на пунктовете са 30, включително 10 пункта, в които се измерват нивата на проникващ шум и 4 функционални зони.

Мониторингът се извършва по показател L – (усреднено еквивалентно) дневно ниво на шума, определящ степента на дискомфорт през дневния период на денонощието (7.00-19.00 ч.).

Общият брой на пунктовете са 30. От тях върху територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик – 14 броя; върху територии, подложени на въздействието на релсов, железопътен и трамваен транспорт – 1 брой, върху територии с промишлени източници на шум – 7 броя и върху територии подлежащи на усилена шумозащита – 8 броя.

В 18 пункта се наблюдава увеличение, в 9 пункта има намаление и в 1 пункт се запазва броя на преминалите МПС. С най-голямо натоварване (най-голям брой преминали МПС) са: бул. ,,Христо Ботев”, бул.,,Цар Освободител”, бул.,,Липник”, бул.,,Съединение”, бул.,,България”, ул. ,,Тулча”, бул.,,Скобелев” и ул.,,Плиска”, които са улиците с най-висока интензивност на транспортните потоци и през 2017 г.

Средното еквивалентно ниво на шума е увеличено в 14 пункта, намалено в 14 и в 2 пункта се запазва. С високо ниво на шум са: бул.,,България”, бул.,,Христо Ботев”, ул.,,Борисова”, бул.,,Липник”, бул.,,Скобелев”, бул.,,Цар Освободител”, ул.,,Плиска” и ул.,,Тулча”.

В максималните си нива шумът е увеличен в 17 пункта, намален в 9 и в 4 се запазва. В средните си нива шумът е увеличен в 14 пункта, намален в 14 пункта и в 2 се запазва. В минималните си нива шумът е увеличен в 13, намален в 16 пункта и в 1 се запазва.

В 4 пункта има намаление на проникващия шум, а в 6 той се увеличава. Шумовите нива са над съответните гранични стойности в 50 % от пунктовете. Запазва се тенденцията, в пунктовете, разположени в близост до улици с интензивен автомобилен трафик, проникващият шум да е над граничните стойности.

Данните от извършените измервания, разпределени по диапазони на регистрираните шумови нива през 2017 г. в гр. Русе показват, че в диапазона под 58 dВ има 6 пункта. В диапазона 58–62 dВ има 0 пункта, в диапазона 63–67 dВ има 14 пункта, в диапазона 68–72 dВ – 9 пункта и в диапазона 73–77 dВ – 1 пункт.

Преобладаващият шум за Русе е в диапазона 63–67 dВ – 14 пункта, 68–72 dВ – 9 пункта и 73-77 dВ – 1 пункт.

За намаляване на шумовото натоварване в урбанизираната територия на град Русе РЗИРусе препоръчва на Община Русе:

–             да осъществява контрол за качеството на изпълнение на основни и текущи ремонти и реконструкции на уличните настилки и мрежа;

–             да насърчава озеленителните и залесителни мероприятия;

–             да продължи наложилата се практика за поставяне на ограничители на скоростта върху пътното платно пред обектите, подлежащи на засилена шумоизолация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари