Колко пари ще дарят общинските съветници в Русе?

0
Общински съветници ще даряват средства за хора с увреждания
Общински съветници ще даряват средства за хора с увреждания Видео: БНТ

Общински съветник от Русе предлага на колегите си да дарят средства от възнагражденията си, за да продължи спряната временно услуга „Помощ в дома” за хората с увреждания.

Мариета Волф решила да подеме тази инициатива, след като от репортаж по БНТ 2 се убедила, че хората не могат да се грижат сами за себе си.

От 1-ви ноември 56-ма русенци останаха без асистенти, тъй като приключи проектът на Община Русе, а финансиране по новата програма се очаква едва през март.

“Идеята беше да приемем декларация, в която всеки общински съветник заявява готовност да дари по 404 лева”, каза Мариета Волф – общински съветник от партия „Глас народен”.

По изчисленията на Мариета Волф с парите могат през януари и февруари да се наемат отново освободените 21 асистента. Много от колегите ѝ са готови да дарят средства, но не са съгласни с начина, по който това ще стане.

“Защото все пак актът за дарение е личен акт и дори и начинът, по който се шуми около това, го прави акт на зависимост”, заяви Венцислав Великов – общински съветник от АБВ.

От Общината също одобряват идеята, но тъй като реализацията ѝ е свързана с дълги административни процедури, се обсъжда друга възможност.

“Това да не мине през Община Русе, а тези дейности да бъдат възложени на НПО, доказана в сектора”, обясни Мариета Волф.

Така или иначе по време на сесията на 16-и декември в залата ще бъде поставена на урна, в която всеки съветник да дари сума по свой избор.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари