Кой спъна строежа на паметна плоча на Стоян Михайловски в Русе

0
Монументът трябваше да бъде издигнат пред блока, където се е намирала къщата на Михайловски. Хората от кооперацията обаче не са съгласни с проекта
Монументът трябваше да бъде издигнат пред блока, където се е намирала къщата на Михайловски. Хората от кооперацията обаче не са съгласни с проекта Снимка: Общински съвет Русе

В Русе засега няма да има паметник на Стоян Михайловски, който преди 130 години написа текста на "Върви, народе възродени"

Монументът трябваше да бъде издигнат пред блока, където се е намирала къщата на Михайловски. Хората от кооперацията обаче не са съгласни с проекта, информира БНТ.

Единственото свидетелство, че в Русе е написан текстът на химна на българската просвета и култура, е плоча, поставена на фасадата на жилищната кооперация. Затова в края на февруари Инициативен комитет внесе в Общинския съвет предложение за издигане там на паметник, заедно с идеен проект, дарение от русенския архитект Венцислав Илиев.

Местният парламент даде зелена светлина, но живеещите в блока не са съгласни с предложения вариант.

Най-вече заради това, че растителността, която ще се постави в началото, ще бъде два метра. Значи тази растителност достига 6-7 м като зеленина. Ще се засенчи. Достатъчно място има в другата градинка, за да се направи там, казва Веселин Иванов.

От Общината са разговаряли с хората и са им предложили вместо предвидените туи, да се засадят рози. Мястото обаче не може да бъде променено.

По принцип ние сме задължени да изпълняваме решенията на общинския съвет, който е одобрил проекта и там мястото е определено, казва Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

Изграждането на паметника се бави и по друга причина- все още проектът не е одобрен от министерството на културата.

Направили сме всички постъпки, за да бъде съгласуван с министерството на културата този проект в по-бързи срокове, но така или иначе към момента връщането на документите към нас е забавено, допълва Магдалина Илиева – зам.-кмет на Община Русе.

За изграждането на паметника по случай 130 години от написването на текста на училищния химн община Русе е заделила 30 000 лв., а Инициативният комитет организира кампания за набиране на още средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари