Кои са подходящите пози за сън по време на бременност?

0
По време на бременност почти всички жени изпитват нарушения на съня под една или друга форма
По време на бременност почти всички жени изпитват нарушения на съня под една или друга форма

По време на бременност почти всички жени изпитват нарушения на съня под една или друга форма. Това се дължи на настъпващите хормонални и физиологични промени в организма, както и на дискомфорта, причинен от нарастването и движенията на плода. Изследванията при бременни жени показват намалено количество на РЕМ сън (стадий на сънуването), повишено количество на повърхностен сън, както и по-чести и по-продължителни събуждания през нощта, пише framar.bg.
 

В ранните фази на бременността особено характерни са повишената дневна сънливост и умора, които са резултат от бързо покачващите се нива на прогестерона. Нощният сън е нарушен поради повишената чувствителност на гърдите, честата нужда от уриниране и евентуално от появата на гадене и повръщане.
 

По време на втория триместър качеството на съня се подобрява. Хормоналните промени са по-плавни, а плодът все още не е достигнал големина, която да причинява физически дискомфорт. Препоръчително е да започнетеда се приучвате да спите настрани, което ще е особено полезно по време на третия триместър. Редовната физическа активност ще допринесе за подобряването на качеството на съня.
 

През третия триместър сънят отново се влошава. Поради нарастването на плода бременната жена трудно може данамери удобна позиция в леглото. Препоръчително е да спите на лявата си страна, като може да експериментирате с поставянето на различни възглавници зад гърба, между коленете и т.н. за постигане на по-голямо удобство.
  Спането по гръб трябва да се избягва, защото в този случай тежестта на плода може да притисне големите кръвоносни съдове около гръбначния стълб и да наруши циркулацията. При парене зад гръдната кост (рефлукс) може да поставите по-високи възглавници под раменете и главата за облекчаване на симптомите.
  Освен описаните проблеми по време на бременност може да се появят и задълбочат някои по-сериозни нарушения на съня.
 

Известно е, че честотата на хъркането се увеличава при бременност, особено през третия триместър. Дължи се на набъбването на носната лигавица, стесняването на горните дихателни пътища и намаления обем на движение на диафрагмата. Важно е в тези случаи да се уточни дали хъркането се съпровожда от дихателни паузи (обструктивна сънна апнея). Има данни, че при такива бременни жени рискът от развитие на прееклампсия (хипертония на бременността) и от забавено развитие на плода е значителен. Терапията в тези случаи е стандартната за сънната апнея - използване на апаратче, което подава въздух под повишено налягане в горните дихателни пътища. След раждането в повечето случаи нарушеното дишане се нормализира и не е необходимо продължаване на терапията.
 

Синдромът на неспокойните крака е често срещано (до 25% от жените) състояние по време на бременността. Характеризира се с напрежение, мравучкане или болка в долните крайници, която се засилва вечер и се облекчава от движение или масаж. Стандартните лекарства за терапия на този синдром са неприложими при бременност, защото увреждат плода. Често обаче това състояние се придружава от понижени нива на желязо и фолиева киселина в кръвта, като тяхното нормализиране подобрява значително симптоматиката.
 

За щастие нарушенията на съня по време на бременност в повечето случаи са напълно обратими и след раждането ще отзвучат напълно.
Д-р Петър Петров от 7 години работи в областта на медицината на съня, специализира кардиология във ВМА

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари