Кои продукти не се комбинират с тези лекарства

0
Някои медикаменти не е препоръчително да смесваме с определени хранителни продукти, защото се появяват нежелани реакции
Някои медикаменти не е препоръчително да смесваме с определени хранителни продукти, защото се появяват нежелани реакции

Някои медикаменти не е препоръчително да смесваме с определени хранителни продукти, защото се появяват нежелани реакции

Може би дори и не сте предполагали за някои комбинации и последиците от тях. Actualno  разкрива 10 такива, които да избягвате. Нека видим кои са те:

Антибиотици с оцет или с газирани напитки

Антибиотиците могат да унищожат не само вредните бактерии, но и полезните такива. Затова едновременно с тях е препоръчителен и приемът на пробиотици за нормализиране на чревната флора от натоварването на антибиотика.

Оцетът и газираните напитки обаче допълнително могат да натоварят нашия организъм и водят до подуване. Съветваме ви да приемате повече вода и да избягвате газираните напитки, докато трае лечението ви, защото натоварвате себе си повече. Консумирайте храни, приготвени на пара или пресни такива. Избягвайте киселите салати и оцета.

Противозачатъчни и жълт кантарион

Жълтият кантарион ще редуцира свойствата на противозачатъчните и ще намали техния ефект. Не го препоръчваме и при бременност, защото може да попречи за правилното износване на бебето.

Аспирин и противоалергични препарати + сокове

И по-конкретно – цитрусови напитки. Това е така, защото антисалициловата киселина в медикаментите и цитрусите в комбинация може да раздразнят чревната флора и да се появят стомашни неразположения. А грейпфрутът ще намали ефективността на лекарството. Аспирин не приемайте и с мляко по същата причина.

Освен със сокове, избягвайте и комбинацията с пикантни храни, за да не си навлечете проблем като гастрит или пък язва.

Соковете от ябълка, портокал и грейпфрут могат също да намалят действията на пептидите, които са важни за транспортирането на лекарството от червата в кръвта.

Заменете ги с разни зеленчуци като броколи. Може да консумирате ориз, елда, телешко месо. Посъветвайте се с вашия лекар спрямо проблема и здравословното ви състояние.

Лекарства против кашлица + цитруси

Част от тези лекарства не е добре да се комбинират с цитрусови плодове, тъй като витамин С и съставките на медикамента заедно могат да доведат до ефекти като замайване, сънливост и шум в ушите. Хубаво е да има поне 5 ч между приема на двата продукта.

Вместо цитруси, за добър ефект и засилване на противовъзпалителното свойство, консумирайте ананас или сок от плода.

Противотуморни медикаменти и мляко

Противотуморните лекарства могат да променят действието си в комбинация с ферменти от рода на ксантин оксидаза. А такива се срещат в големи количества в състава на млякото. Ето защо трябва да избягвате тази комбинация при прием на медикаменти от този тип. Друг продукт, който да избягвате, са сусамовите семена.

Противотуберкулозни препарати и мазна храна

Мазната храна пречи на качественото елиминиране на бактериите и намаляват серумната концентрация. При приема на противотуберкулозни лекарства се спазва строга диета, назначена от специалист.

Лекарства против хипертония и сол

Ако страдате хипертония, избягвайте консумацията на сол, независимо дали употребявате медикаменти или не. Хранете се с продукти, богати на фибри и забравете за вредните храни.

Диуретици и банани

Избягвайте храните с високо съдържание на калий, когато приемате такива медикаменти. Те могат да причинат учестено сърцебиене.

Парацетамол и алкохол

Разбира се, алкохолът не е добре да се смесва с никакви медикаменти, но комбинацията между тези две съставки може да доведе до сериозни нарушения при бъбреците и черния дроб. Безопасният интервал за приемането на медикаменти и алкохол е поне 6 часа.

Консултирайте се с лекар преди всичко, за да сте спокойни. Не взимайте решения на своя глава, от това зависи здравето ви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари