Кои храни да включим в менюто си за дълголетие

0
Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни
Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни

Пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни

Изследователи от Университета в Инсбрук и Университета в Грац, са публикували проучване, според което спермидинът се свързва с по-голяма продължителност на живота.

Проучването е проведено с 829 участници на възраст от 45 до 84 години, информира Puls.bg.

Установено е, че тези, които са приемали повече спермидин чрез диетата си - повече от 80 µmol на ден, са имали по-нисък риск от летален изход през периода на наблюдение от 20 години по време на проучването, отколкото участниците, които са приемали по-малко спермидин - по-малко от 60 µmol на ден.

Според авторите участниците, които са приемали повече спермидин, имат с до 5 години по-голяма продължителност на живота.

Изследването е публикувано в American Journal of Clinical Nutrition.

Нивата на спермидин намаляват при стареене

Човешкото тяло произвежда спермидин, но с всяка изминала година този синтез става все по-малко ефективен.

Консумацията на храни, богати на спермдимин, е един от начините да си набавим това вещество.

Изследователите от Инсбрук посочват, че пълнозърнестите продукти, грахът, ябълките, марулята, ядките и картофите се считат за особено богати на спермидин храни.

Консумацията на две порции пълнозърнест хляб, две порции маруля и ябълки всеки ден е достатъчно, за да приемаме достатъчно спермидин, според доклада на Медицинския университет в Инсбрук.

Детоксикираща функция

Спермидинът стимулира автофагията - ендогенен процес на пречистване, който се активира по време на гладуване и което отчасти обяснява ползите му.

При автофагията, дефектните клетки се разграждат и рециклират, което намалява риска от развитие на болестни процеси като деменция, болест на Алцхаймер, диабет, тумори и атеросклероза.

Спермидинът има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект и подпомага функцията на митохондриите.

Ползите от спермидина

Проучване, проведено с участието на възрастни хора, на средна възраст 70 години, с когнитивни увреждания и с риск от развитие на болестта на Алцхаймер, показва, че прилагането на спермидин във високи дози води до подобрение на паметта без странични ефекти.

Други изследвания показват, че спермидинът може да ни предпази от диабет тип 2, тъй като помага да се предотврати разграждането на произвеждащите инсулин бета клетки в панкреаса.

Спермидинът също така защитава сърдечносъдовата система.

Проучване, публикувано в сп. Nature Medicine, показва, че спермидинът удължава продължителността на живота на лабораторни модели, поради защитния си ефект върху сърцето.

Какво количество трябва да приемаме?

Средният дневен прием на спермидин варира между 7 и 25 mg.

Най-големи количества се приемат при средиземноморска диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки, бобови растения, риба и зехтин.

Изследователите посочват пшеничният зародиш като най-ценен източник на спермидин, съдържащ около 2,4 mg спермидин на 10 g.

Дълго отлежалите сирена, като стара гауда, пармезан и чедър, гъби и грах, също са богати на спермидин.

Спермидинът се предлага и под формата на капсули и може да се приема като хранителна добавка.

От друга страна, интензивните упражнения също повишават нивата на спермидин в тялото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари