Кой е кондукторът, спасил пътници и шофьор в неуправляем автобус?

0
26-годишният кондуктор Александър Русев спаси повече от 20 души
26-годишният кондуктор Александър Русев спаси повече от 20 души

26-годишният Александър Русев е пианист, завършил Музикална академия. Работи като кондуктор. Тази седмица той стана герой в Пловдив, след като спря неуправляем автобус и спаси пътниците и припадналия шофьор.

"Не смятам, че съм направил нещо изключително. Радвам се, че нямаше пострадали", казва младежът пред в. "24 часа".

"Шофьорът на автобуса се залюля и се отпусна върху волана. Рейсът се понесе напред на тласъци. Изтръпнах, защото бях само на няколко метра разстояние с детето. Тогава едно младо момче до водача се наведе, направи нещо и рейсът спря”, описва преживения шок пловдивчанката Вероника Николова пред вестника.

В понеделник по обяд тя се канела да пресече на пешеходна пътека на оживения бул. “Васил Априлов” в Пловдив заедно с 4-годишния си син, когато сцената се разиграла пред очите ѝ.

Возилото от градския транспорт по линия №99 забило спирачки до младата майка, която била скована от ужас.

“Видях как пътничка от рейса плиска шофьора с вода. Обадих се на съпруга си, който бе наблизо, за да му кажа какво се е случило. Той дойде и махна на случайно минаваща линейка. Оказа се, че вътре няма лекар”, разказва Вероника.

По думите ѝ след 2-3 минути дошъл друг реанимобил, но пак без доктор. В третата линейка, която пристигнала на място, вече имало медик.

Водачът на автобуса, който дошъл в съзнание, бил качен на носилка и закаран до спешния център. Едва след това Вероника разбрала, че 26-годишният кондуктор Александър Русев е овладял рейса. По този начин спасил 20-ина пътници, шофьора, младата майка с детето, както и чакащите на спирката.

“Ако не беше той, щяхме да сме пометени от неуправляемия автобус, категорична е Николова.

“Всичко се случи буквално за секунди. На шофьора му стана лошо. Изключих веднага от скорост и дръпнах ръчната спирачка”, обяснява кондукторът, превърнал се в герой за спасените хора. Александър Русев признава, че никога не е карал кола и няма книжка. Повече от 5-6 г. обаче работи в градския транспорт и запомнил как водачът спира рейса.

Той не желае да говори за себе си и се стеснява от вниманието, с което е обграден след инцидента.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари