Когато бижутата имат душа

1

Срещам Нели Янева в центъра на Русе съвсем случайно. Загледах се в нейните бижута, така различни от всичко, което съм виждала

Изящност е най-малкото, което мога да кажа да тях. Съчетават естествени камъни, форми и багри по такъв изумителен начин, че след миг десетки русенци вече се бяха спрели омагьосани от изкуството на Нели пред нейната тараба. А тя сърцато и съвсем откровено разказваше, споделяше, обясняваше на минувачите как прави нейните бижута

"Да знаете, че аз не просто работя с материалите, а обичам да ги съчетавам с цялата си любов и втъкавам в тях сърцето и душата си",  разкрива дизайнерката. 

"Живях 20 години в Гърция, отраснах там и затова в бижутата ми ще видите орнаменти, които ще ви напомнят за тази страна. Никога няма да забравя как на шега участвах в една изложба там и явно съм направила силно впечатление на гърците, защото дойдоха при мен и ме питаха коя съм и откъде съм се научила да правя такива оригинални колиета, гривни, обеци. Дори учителката ми от курса по бижутерство в Солун беше изумена. Но аз все пак избрах да се върна в България. Тук да живея и да работя с душа и ръце."

Питам Нели кога за първи път е осъзнала, че може да прави бижута. Казва, че въпреки икономическото си образование, още на младини с обикновени клещи на баща си прави своя първи опит. Близките и приятелите й веднага преценили таланта й и я посъветвали да се занимава  именно с моделирането на изящни бижута

"Знаете ли, моите бижута имат душа. Аз не мога да ги оставям в магазин. Трябва да видя при кого ще отидат, да пожелая на човека хубав живот, да го нарека да е здрав и щастлив.  Когато работя, имам само  добри мисли, защото знам, че само така мога да вложа в тях хубава и красива енергия. Не мога да работя, ако съм в лошо настроение. Абсурд е !"

Нели Янева разказва, че на всеки неин клиент подарява по нещичко: "Подарен камък носи любов и щастие и силата му е безкрайна. Затова подарявам когато някой си купува нещо. Имам потребността да давам. Това е смисълът - удовлетворението от работата и блясъкът в очите на хората, които ще носят моите бижута."

В Русе тя представя нова колекция "Колибри", защото макар да идва от Южна България, в крайдунавския град тя вече има много приятели. И не би могло да бъде по друг начин, тъй като добрите хора привличат добро. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари