Русенска следа в изложба на модерното изкуство в Рим

0

"Изкуството е да създаваш хармония от форма и цвят, но ако не идва от душата ти, то никога няма да докосне публиката".

В това е убедена русенската художничка и дизайнер Биляна Стоянова

Биляна е родена в град Русе през 1977 година. Завършва художествена паралелка във СОУ „Възраждане“, а след това Педагогика на изобразителното изкуство във Велико Търново с магистърска степен. Специализира живопис при професор Николай Русчуклиев. Защитава втора магистратура в специалност Информационни технологии в обучението във РУ „Ангел Кънчев“. Омъжена, с две деца на 4 и 7 години. Днес нейни картини присъстват в частни колекции по целия свят.

Повод за днешното ни интервю е, че русенската художничка е сред селектираните автори, които представят свои картини в престижна изложба на модерното изкуство в Рим. Изложбата се провежда в Galleria La Pigna, Rome от 27 юли до 8 август 2018 г.

Галерията се намира в сграда, която е част от културното наследство на Ватикана. Ще присъстват важни гости и дипломати, а събитието ще бъде отразено по италианската телевизия от канал Arte24 и радио Ватикана.

Ето какво сподели пред Dunavmost Биляна Стоянова:

От колко годишна започнахте да рисувате?

Здравейте! Родена съм и съм израснала в град Русе. Първите ми спомени са как рисувам и драскам по стените на фамилното ни жилище. В последствие моята креативност се прехвърли върху всякаква хартия, която ми попаднеше. Изрисувах чертежите на дядо си и кройките на баба ми, която беше модист.

На 10-11 годишна възраст нарисувах първото си платно с точно 4 цвята маслена боя, толкова ми беше подарил художник, приятел на баща ми.

Как се появява една картина? Какво ви вдъхновява?

В момента работя предимно модерни, абстрактни пейзажи. Обожавам морето и лазурното синьо, които често ползвам за основна тема в картините си. Ползвам текстура и обичам да използвам шпакла, като често добавям елементи на колаж, основно златни листи. Имам толкова много идеи в главата си, че често се спирам сама, защото ми е много трудно да спра, когато започна да рисувам… Обикновено започвам поне по 3 платна паралелно, за да работя, докато съхне текстурата.

Къде живеете и творите в момента?

През последната година и половина живея със семейството си в Холандия. Нямам представа какво се случи с мен, но аз започнах да работя отново след години прекъсване. Мисля, че в Холандия имам възможност да използвам чудесни и качествени материали, а това е много важна част от самия креативен процес!

Докоснах се и до любимите си художници – латинското училище, където е учил Рембранд, Ван Гог. Беше един много странен и интересен процес, в който преоткривах отново себе си. Никак не ми беше лесно да започна едно ново начинание, а именно да си създам онлайн магазин и да продавам сама картините си.

Това ме мотивира и провокира да обединя своите качества и знания като автор и дизайнер. Днес съм щастлива да кажа, че тази година се справям добре. За мен връзката с клиента, закупил моя картина, е много важна и съм щастлива, когато получавам чудесни отзиви от всички кътчета на земята.

Имам откупени картини в Гърция, Румъния, Кипър, САЩ, Швеция, Дания, Франция, Германия, Холандия, Индия и др. Ако желаете да разгледате мои картини, заповядайте в моя магазин BilyanaARTStudio  или посетете интернет страницата ми Bilyana ART Studio.

Как ви предложиха участие в изложбата в Рим?

О, да!

Като един истински завеян автор, аз бях пропуснала да отговоря на имейла на арт директорката, отговорна за събитието, първия път, когато тя ми писа. След което тя ми изпрати втора покана и аз реших да изпратя своя биография и снимки на картини. Бях одобрена за един от 23-мата автори от цял свят, които ще вземат участие в изложбата.

Споделете най-хубавия си и лош спомен свързан с творчеството?

Хубави, интересни спомени имам много. Тук искам да кажа, че съм благодарна на всички свои учители, но най много на своя професор – Николай Русчуклиев. Един истински човек и автор, който ни събираше в ателието си за беседа и ни подаряваше свои картини. Никога няма да го забравя с неговия колорит и чудно чувство за хумор, но най-вече човечност!

И като пример за противоположност ще поставя един известен български художник в Гърция, който посетих, когато се установих в Атина след 2002 година. Посетих го, защото не познавах никакви сънародници художници в Атина и имах нужда от насока. Той арогантно извади и размаха пред мен своя  картина, и ми заяви да се появя пред него, едва когато имам да покажа нещо толкова добро като неговата творба!

Е, да. Поплаках си, но точно тогава разбрах, че трябва да разчитам единствено на себе си! И го направих.

Ваши предишни участия в изложби?

Имам поредица от съвместни изложби в Атина, Гърция.
- Кметство Калитеа, съвместна изложба с гръцки автори 2004, галерия-музей София Ласкариду
- Участие в 8-ми Интернационален фестивал Юнеско Пирея -14.06 - 9.07.2006
- Участие в съвместна изложба в полския културен център „Михаил Вода“, Атина 16.12 - 23.12.2006
- Участие в изложба на чуждестранни автори към Пасок, 12.2006
- Изложба в Морван, Франция 11.08.2007 – 19.08.2007 и др.

И едно прекъсване до 2016 година, когато отглеждах малките си дъщери.

Какви са следващите ви стъпки в творчески план?

Следващата ми изява след Рим е вече планирана за 1.09.2018. Ще взема участие в Арт събитие, Фестивал на културата в Алмере, Нидерландия.

Обмислям предложение за важно събитие в Ню Йорк, Манхатън през Октомври.

Стиснете ми палец за успех! Благодаря!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари