Кметът иска да се открият замърсителите на въздуха в Русе

0
Задушливи миризми обезпокоили русенци в празничните дни
Задушливи миризми обезпокоили русенци в празничните дни

Поредица от стри задушливи миризми в празничните дни обезпокоили русенци

Кметът на Русе Пламен Стоилов настоя РИОСВ да открие замърсителите на въздуха над дунавския град. Оказа се, че в периода между 5 и 7 септември, в Община – Русе са получени сигнали при дежурен на Общински съвет за сигурност за замърсявания на въздуха. Русенци се оплакали от „остри, неприятни миризми на бакелит“ в кварталите „Здравец-изток“, „Център“ и „Възраждане“.

Някои от хората бяха възмутени и дори организираха чрез Фейсбук протестен митинг срещу замърсяванията на въздуха. В тази връзка, кметът на Община Русе Пламен Стоилов изпрати специално писмо до директора на РИОСВ Лилия Атанасова, с копие до областния управител Стефко Бурджиев. В него се настоява, да бъдат извършени незабавни проверки за качеството на атмосферния въздух на територията на Русе от екоекспертите.

„За предприетите мерки следва да ме уведомите незабавно, както и да получа информация за отчетеното замърсяване на въздуха в града, регистрирано от стационарните и мобилните станции за дните 5, 6 и 7 септември 2016 г. Следва да ме уведомите и установени ли са източници на замърсяване на атмосферния въздух от лабораториите на територията на Русе за горепосочения период“, настоява в писмото Стоилов. Русенци са изключително чувствителни на тема чистота на въздуха.

В края на ХХ-ти век, дунавският град бе подложен на системни трансгранични замърсявания от съседна Румънния. Химическият завод „Верахим” принуди хиляди русенци да напуснат родния си град и да потърсят нови места за живеене.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари