Кметът на Монтана: Насила няма да ни откажат от Дунавското хоро

1
Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може да се превърне в лукс
Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може да се превърне в лукс Видео: NOVA

Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може да се превърне в лукс

Една от емблемите на Нова година - Дунавското хоро, може да се превърне в лукс. Ако не бъдат платени авторските права, общините нямат право да пускат произведението на Дико Илиев. Предупреждението е на МУЗИКАУТОР - сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

Слушането на Дунавското хоро може да се превърне в история, ако всяко негово публично изпълнение не бъде уредено според Закона за авторското право. От МУЗИКАУТОР, която урежда именно авторските права, напомнят, че произведението на Дико Илиев не е фолклорна музика, а лична композиция.

"Дунавското хоро" можем да го сменим с много други. Но според мен не е редно и трябва по някакъв това нещо да се преразгледа и оправи, защото цялото творчество на Дико Илиев се е превърнало в народно”, заяви пред NOVA Пламен Крумов, ръководител на оркестър "Виво Монтана".

От МУЗИКАУТОР обаче са категорични - макар и на фолклорна основа, произведенията на Дико Илиев са авторски творби. А правата им са защитени до 2056 година.

Ако спрем да изпълняваме "Дунавско хоро", само след няколко години Дико Илиев ще бъде забравен. На Нова година ще го изсвирим, като за последно. На наша отговорност”, твърди Пламен Крумов, ръководител на оркестър "Виво Монтана".

В първите минути на всяка нова година по площадите у нас звучи "Дунавското хоро". Но местната власт трябва да плати за това, казват от МУЗИКАУТОР.

Каква е тяхната заслуга, за популяризирането на творческите усилия на Дико Илиев? Кога се сетиха тези хора? И защо се сещат сега? Ние не сме златна мина. За да ни рекетират всякакви институции за пари”, категоричен е Златко Живков, кмет на Монтана.

И макар да се съгласни, че ако се налага - ще плащат, от община Монтана наричат ситуацията "абсурдна". „Много странно, честно казано, какво точно искат тия хора? От това няма да ни откажат, насила няма да ни откажат”, заяви кметът.

Досега искане за плащане на авторски права в общината няма. И след като авторът е родом именно от Северозападна България, а Дико - Илиевите празници са част от културния календар на Министерството на културата, основание за плащане няма, категоричен е градоначалникът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    От мен имаш едно
    Браво, кмете! Мъж на място, не като нашата путка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари