Община Русе е платила музикалните права за Дунавското хоро

4
"Дунавското хоро не е фолклор, има си автор, правата са в рамките на 70 години", коментира директорът на РИМ проф. Николай Ненов
"Дунавското хоро не е фолклор, има си автор, правата са в рамките на 70 години", коментира директорът на РИМ проф. Николай Ненов

"Дунавското хоро не е фолклор, има си автор, правата са в рамките на 70 години", коментира директорът на РИМ проф. Николай Ненов

Край на спонтанните Дунавски хора - вече ще се следи за платени авторски права за традиционното за Нова година хоро, чиито композитор е Дико Илиев.

От "Музикаутор" предупреждават, че всеки, който пуска мелодията без да се е съобразил със закона, може да бъде санкциониран. Забраната важи за ресторанти, дискотеки, хотели.

Със сигурност и тази Нова година русенци ще я посрещнат на площада, хванати за ръце, под звуците на Дунавското хоро, защото от Общината са се погрижили да уредят плащането на авторските права, предаде БНТ.

В много от заведенията обаче правото северняшко хоро няма да звучи. Диджеите са изненадани от забраната на "Музикаутор" и са готови да извадят от плейлистите си любимото хоро на българина, за да не бъдат глобени. А санкцията наистина е солена от 2 до 20 хиляди лева. Оказва се, че наследниците на Дико Илиев - създателя на Дунавското хоро, са защитили мелодията с авторски права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение трябва да е законово уредено.

Преди 85 години Дико Илиев създава Дунавското хоро, което чуеш ли го веднъж остава завинаги в съзнанието ти. Композира го, докато работи с оркестъра на 36-ти пехотен полк в Оряхово.

"Дунавското хоро не е фолклор, има си автор. Заради това неговите права се пазят, разбира се от своя автор и от неговите наследници. Когато става дума за такова произведение, което е музикално правата са в рамките на 70 години. Така, че съвсем естествено, който ползва това произведение заплаща някаква част от него", каза проф. д-р Николай Ненов - директор на РИМ-Русе.

Дунавското хоро обаче е символ на веселията в Новогодишната нощ на поколения българи и по традиция звучи след речта на президента, химна на България и "Многая лета". Събира хората по площадите и е едно от най-лесните, защото броенето му е двутактово. Превърнало се е традиция по сватби и други големи тържества. Затова предупреждението на "Музикаутор" да не се пуска на публични места без уредени права, притесни представителите на развлекателния бранш.

"Хората си го знаят и си го обичат. Да кажат колко трябва да се плати. Като трябва утре няма да го пускаме хорото. Това хоро е с много лошо качество. "Музикаутор" като искат авторски права да вземат да направят един хубав реместър на хорото и да уведомяват предварително за тия неща. Контролът ще го пуснеш в 0 ч и 5 минути и кой ще дойде да погледне и ще ти каже дай да ти направя един акт. Странно ми е", казва диджеят Йордан Йорданов.

Министерството на културата отговаря за контрола дали Дунавското хоро звучи с валиден музикален лиценз или не, а проверки в новогодишната нощ не са изключени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    8
    Бай ...
    1. Химнът също е авторски. 2. Върви народе възродени... Е авторски. ...... ХХ. Азбуката ни също е авторска. Ако комшиите вземат, че платят авторски права си представете какво ще стане.
  • 9
    7
    Русенец
    Срещу нас има заведение. Ще слушате музика от моята тераса БЕЗПЛАТНО!!! Десет пъти ще пусна Дунавското хоро.
  • 16
    6
    Русенец
    Туй, що сторихте на българската култура, не го е сторвал и душманин. Дико Илиев е измислил Дунавското хоро за да се играе и слуша от всички българи, БЕЗПЛАТНО!
  • 12
    5
    Русенец
    Довечера изкарвам колоните на терасата и надувам Дунавско хоро. Елате да ми го забраните.
  • 19
    4
    до 2
    Авторът, Дико Илиев, не е имал никакви права над създаваните произведения защото по него време е работил това за тогавашните военни и е получавал заплата. Обаче в последните години се навъдиха кърлежи, които прокараха едни странни закони и започнаха да се ослушват кое да патентоват. Та 70-те години вървят от датата на патента. Дико Илиев в момента се върти в гроба от погнуса какво се случва с Дунавското му хоро.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари