Има вероятност да не играем Дунавско хоро на Нова година

5
Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права, предупредиха от дружеството за управление на авторски права "Музикаутор"
Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права, предупредиха от дружеството за управление на авторски права "Музикаутор" Снимка: Emil Kyostebekov / Facebook

Символът на Новата година – Дунавското хоро, е със защитени авторски права, предупредиха от дружеството за управление на авторски права "Музикаутор"

От дружеството изпратиха до медиите писмо, в което поясниха, че традиционното новогодишно Дунавско хоро на Дико Илиев не е в графата "народна музика" и всъщност е обект на авторско право.

"Символът на новогодишното веселие – Дунавското хоро, чийто създател е Дико Илиев, е произведение, което той композира, докато работи в оркестъра на Тридесет и шести пехотен козлодуйски полк в Оряхово и впоследствие го аранжира за духов оркестър. Тази великолепна музика, която носи празнично настроение, събира и обединява хората в първите секунди на всяка Нова година, е със защитени права до 2056 година и всяко нейно публично изпълнение по закон трябва да става след уреждането им" - това напомня на организаторите на музикални събития сдружението за защита на авторските права в музиката Музикаутор по повод предстоящите празненства.

Въпреки дългогодишните усилия на организацията, множеството законодателни инициативи и синхронизиране на действащата нормативна уредба с тази в Европейския съюз, в България творците продължават да бъдат ощетявани. Техните музикални произведения се използват, без да бъдат предварително уредени правата им по Закона за авторското право и сродните му права. Това се дължи на недостатъчния ресурс на държавата в контрола по спазването на закона, а в голяма степен и на нагласата на обществото и неразбирането за същността на правата и задълженията на ползвателите на авторски труд, допълват още от дружеството.

Дико Илиев е композирал над 90 произведения, много от които погрешно се считат за „народна музика“, но това е авторска музика, създадена на фолклорна основа. Това е валидно за много от авторските произведения, които "Музикаутор" представлява на българския пазар, и показва нагледно как музиката се възприема като свободен за ползване продукт, без да се отчитат правата на създателите им и действащите закони“, коментира Иван Димитров – изпълнителен директор на сдружението за колективно управление на авторските права в музиката.

"Музикаутор" напомни чрез позицията си до медиите, че при липса на валиден музикален лиценз, ползването е незаконно и подлежи на санкции, а контролът е вменен на Министерство на културата.

А вие внимавайте на каква музика ще танцувате тази Нова година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    14
    Профи до 13
    Грешиш, Армутлиева е в Профон /не, че не са същите кърлежи като Мюзикаутор/. Най тъпото е, че т.н. "сдружение на общините" в България очевидно не работи. Трябваше спешно да излязат със становище, че ЗАБРАНЯВАТ да се излъчват произведения на Дико Илиев! Точно след 3 години никой няма да се сеща за него. А хора и ръченици си имаме достатъчно.
  • 3
    13
    LOL
    На Славуца предложението за министър на културата - Саня Армутлиева, собственик на "Музикаутор".
  • 6
    12
    Фелдшера
    До А, беее - Общината има сключен договор с Мюзикаутор за всякакви концертни и музикални прояви и ДУНАВСКО ХОРО ЩЕ ЗВУЧИ И ЩЕ СЕ ИГРАЕ.
  • 1
    11
    Стига!
    Граждани, събудете се, не чакайте! Предлагам във всеки супер, квартален магазин и кьоше да се сложи по една кутия - пускайте левчета/ иначе ще ги похарчите за 10 гр. сирене и едно яйце/ за да платим за едно хорце, дето десетилетия никой не е мислел колко струва-засрамете се и действайте!
  • 16
    10
    A, беее..........
    моме/авторката на този пасквил/, защо първо не прочете Закона за авторското право и тогава да се изпльокваш. Контрола е на Общината, защото Министерството на културата не може да упражнява тази тейност, Санкциите са 10000 лева и се делят по равно между Общината и Министерството. Музикаутор и Профон са кръвосмучещи институции, които без да си мръднат пръста събират едни пари, които потъват в незнайни джобове Куче влачи каскет!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари