Кисело мляко издържа 7 месеца, без да се развали! Пита се: от какво е направено!

0

Шокиращ експеримент разбива на пух и прах мита за истинското кисело мляко. Оказва се, че кофичка с любимата на българите заквасена храна издържа цели 7 месеца в хладилник. Въпреки че по указание на капачката млякото би трябвало да е развалено още на 13 март, на 22 септември то изглежда напълно годно за консумация, съобщава "Всеки ден".

Репортер на изданието направил опит с продукта, като го оставил на студено от началото на март. При отварянето на кофичката в средата на септември, 7 месеца след изтичането на указания на капачката срок на годност, тя дори не се е надула. От снимките се вижда, че въпросното кисело мляко е с марка "Верея" от 2,9% масленост.

Потребителите най-вероятно си задават въпроса какво може да се съдържа в продукта, за да се окаже толкова траен. При ферментацията на суроватката с уж полезни бактерии, тя обикновено шупва и образуваният газ избутва капачката нагоре. В случая с експеримента тя изглежда точно така, сякаш кофичката е била купена в същия ден.

Освен това нищо в остарялата консистенция не говори за развалено мляко. То е все така гъсто и дори каймакът отгоре е останал, макар и леко полепнал по стените на кофичката. Мирисът пък е автентичен и дори не се усеща кисела жилка.

От години се говори, че истинското кисело мляко е изчезнало от пазара и че сега може да се намери само такова, пълно с консерванти и подобрители, чийто състав упорито се крие от почти всички производители. Малцина сред млекарите признават, че освен краве мляко и закваска с бактерии, влагат и сухо вещество, за да стане продуктът по-гъст, както от едно време.

Според експерти по храненето, киселото мляко на „Всеки ден" вероятно е на повече от 7 месеца, тъй като при масовите марки кисело мляко срокът на годност е около 1 месец от датата на производство. „Не е възможно дори за повече от 1 седмица да се запазят каквито и да е полезни бактерии", категорични са те.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари