Кирил Петков обсъжда с НАТО трети мост над Дунав като военна инвестиция

0
От своя страна Йенс Столтенберг призова България за продължи да инвестира във военно оборудване
От своя страна Йенс Столтенберг призова България за продължи да инвестира във военно оборудване Снимка: МС

Премиерът получи подкрепа от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в телефонен разговор

Премиерът Кирил Петков тази сутрин направи първото си посещение в Брюксел, като първата му среща бе с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в щаб квартирата на Алианса. А на съвместния им брифинг след това подкрепи становището на ЕС за Украйна (б.р. - вчера ЕС излезе с декларация срещу Русия, в която се казва, че ако Русия нападне Украйна, това ще има сериозни последици и ще последват координирани санкции срещу Москва.)

Позицията ни по въпроса за Украйна е изцяло в тон с позицията на партньорите ни от НАТО и ЕС. В този смисъл ще се радваме да дадем нашия конструктивен принос. Разбира се, дипломатическият начин за решаването на тези проблеми би бил най-добрият“, каза Петков по темата.

От своя страна Столтенберг призова България за продължи да инвестира във военно оборудване: "Приветствам скорошните ви инвестиции в нови бойни самолети, морски патрулни съдове и бронирани коли. Разчитам България да продължи да инвестира в отбраната си, тъй като сме изправени пред все по-непредвидим свят."

На което Петков отговори, че има вариант и е възможно допълване между военната и гражданска инфраструктура. Според него изграждането на втори мост над Дунав близо до Русе би била интересна инвестиция и чрез нея би била постигната целта за 2% инвестиции в отбраната, каквото е изискването за членките на НАТО, отбелязва вестник Сега.

По-късно днес премиерът Петков трябва да проведе среща и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

ПОДКРЕПА ОТ САЩ

А снощи Кирил Петков е провел телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава на своята страница във "Фейсбук" министерският съвет. Според известието, Блинкен, е поздравил Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство.

Освен това американският първи дипломат е изразил "подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет по отношение на справянето с COVID-кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост, изтъквайки общото виждане на двете страни за ползите, които такива инициативи ще донесат на българския народ."

"Държавният секретар Антъни Блинкен изрази благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси", се казва още в съобщението от МС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари