Ким Чен-ун си проси войната

0
Постоянната представителка на САЩ в ООН призова Съвета да приеме най-строгите санкции
Постоянната представителка на САЩ в ООН призова Съвета да приеме най-строгите санкции Снимка: БГНЕС

Ким Чен-ун си проси войната, заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, цитирана от Си Ен Ен, на извънредното заседание на Съвета за сигурност на организацията, което бе свикано в отговор на шестия севернокорейски ядрен опит.

Хейли призова Съвета да приеме най-строгите възможни санкции, за да спре ядрената програма на Пхенян, предава БТВ.

„Времето на полвинчатите мерки от ООН трябва да свърши – заяви още Хейли. – Стига толкова!“

"САЩ не желаят война, но ще се защитят, когато Северна Корея създава заплаха с ракети, насочени към американски територии", посочи тя.

Войната никога не е нещо, което САЩ желаят, не я искаме и сега, но търпението на страната ни не е безгранично, ще защитим съюзниците си и територията си“, продължи Хейли.

Тя подчерта, че са необходими спешни действия и че подходът, който ООН прилага от 2006 г. насам, не е успял да промени отношението на севернокорейския режим.

„Въпреки усилията ни севернокорейската ядрена програма е по-напреднала и по-опасна от всякога", заяви американската представителка.

Токио вече поиска налагането на нови санкции срещу режима в Пхенян. Те може да засегнат работещите в чужбина севернокорейци или петролния сектор, който не беше включен в санкциите от 5 август.

Постоянният представител на Франция в Съвета за сигурност Франсоа Делатр заяви, че неговата страна иска ООН да наложи нови санкции на Северна Корея, бързо прилагане на вече наложените такива, както и приемането на отделни нови санкции от страна на ЕС. Според Делатр новите санкции на ООН трябва да засягат всички сектори от икономиката на страната.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обаче заяви, че проблемите на Корейския полуостров няма да бъдат разрешени само чрез санкции, нито по военен път.

„До всеобхватно решение на ядрените и други проблеми, засягащи Корейския полуостров, може да се стигне само чрез политически и дипломатически канали, включително като се използват усилията за посредничество на генералния секретар на ООН“, подчерта той и предупреди, че е необходимо да се запази хладнокръвие и да се избягват действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението, предаде Ройтерс.

Пекин няма да допусне военно решение на севернокорейския проблем, заяви китайският постоянен представител в световната организация Лю Дзеи, цитиран от ТАСС. Китайският дипломат призова за съвместни действия за решаване на проблема и отбеляза, че смята за практична и осъществима съвместната инициатива на Китай и Русия, предложена на 4 юли. Двете страни предложиха КНДР да замрази ракетните и ядрени изпитания, а САЩ и Южна Корея да замразят съвместните си военни учения. „Чрез диалог можем да постигнем денуклеаризация на Корейския полуостров“, заяви китайският дипломат пред Съвета за сигурност", цитиран от АФП.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се надява Съветът да остане единен и да предприеме адекватни действия относно КНДР, заяви заместник-генералният секретар по политическите въпроси Джефри Фелтман, цитиран от Ройтерс. Той предупреди 15-членният Съвет, че „с нарастване на напрежението нараства и опасността от недоразумения, погрешни преценки и ескалация“.

"Последните действия на Пхенян „изискват цялостен отговор, за да се прекъсне цикъла на провокации от страна на Северна Корея“, заяви Фелтман пред Съвета за сигурност. „За да е ефективен, подобен отговор трябва да включва мъдра и дръзка дипломация“, добави той.

Днешното извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН се провежда по искане на САЩ, Япония, Франция, Великобритания и Южна Корея. Възможно е на него да бъдат порицани действията на Пхенян и да се обсъдят други потенциални стъпки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари