КЕВР не откри нарушение на „Булгаргаз“ при сделките на „Газов хъб Балкан“

0
Това отговори председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време изслушването му в парламентарната Комисия по енергетика
Това отговори председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време изслушването му в парламентарната Комисия по енергетика Снимка: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес реши, че няма нарушение на закона по отношение на сделките, извършени от "Булгаргаз" на 4, 5 и 6 февруари 2022 г.

Това отговори председателят на КЕВР Станислав Тодоров по време изслушването му в парламентарната Комисия по енергетика.

Той уточни, че "Булгаргаз" има две роли - на обществен доставчик и търговско дружество. "Като търговец на свободния пазар "Булгаргаз" трябва да следва един единствен интерес и това е търговският интерес. В случая посочените сделки са се извършили от "Булгаргаз" именно в качеството му на търговско дружество", заяви той, цитиран от БТА.

По информация на "Булгаргаз" в посочения период дружеството е продало общо 37 700 мегаватчас, от които 37 400 мегаватчаса за продукт уикенд (WE) и ден напред (DA) и 300 мегаватчаса за продукт в самия ден (WD), чрез реализиране на 18 сделки с 8 търговци на газ, като търговията е продължила от 11:24 часа до 17:05 часа.

Дружеството е продало продуктите WE и DA на средна цена 150,29 лева за мегаватчас (средната цена на румънската газова борса BRM на сегмент DA на 4 февруари е била 154 лева за мегаватчас, а на 5 февруари на същия сегмент е била 149 лева за мегаватчас), за продукт WD на цена от 145 лева за мегаватчас (при цени за балансиране на "Булгартрансгаз" ЕАД, съответно: за 4 февруари - 138,21 лева за мегаватчас, за 4 февруари - 137,99 лева за мегаватчас, за 6 февруари – 138,05 лева за мегаватчас), посочват от "Булгаргаз". В тези дни няма сделки с аналогични продукти, сключени на "Българска Енергийна Търговска Платформа" АД.

Тодоров допълни, че КЕВР е приел, че "Булгаргаз" е продал тези количества на повече дружества. Другото нещо, което регулаторът е констатирал, е, че "Булгаргаз" е продал количествата на организиран борсов пазар, публично, и ги е продал на цена, която е съпоставима с целия период на търговия на пазара - предишните и следващите 7 дни. Освен това "Булгаргаз" е продал тези количества на цена, която е съизмерима с борсите на околните пазари - около 150 лева за мегаватчас, уточни Тодоров. По думите му това, което е необичайно, е голямото количество природен газ. От "Булгаргаз" обаче са отговорили, че количеството е такова, каквото е останало, след като е била намалена консумацията. Тогава е имало затопляне на времето. От дружеството са уточнили, че ако тези количества не са били продадени по законов път - именно през борсата, тогава е трябвало "Булгаргаз" да платят "небаланс".

Тодоров обясни, че производството пред КЕВР по въпроса може да се основава на два члена - манипулация на пазара и търговия с вътрешна информация. Съмненията в КЕВР са били, че е имало търговия с вътрешна информация, но те не са били потвърдени. Според енергийния регулатор "Булгаргаз" е действал по нормален и обичаен начин за търговец на природен газ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари