КАТ спря бъгито на 81-годишната баба Яна

1
КАТ спира от движение бъгито на баба Яна от благоевградския квартал "Грамада".
КАТ спира от движение бъгито на баба Яна от благоевградския квартал "Грамада". Видео: БГНЕС

КАТ спира от движение бъгито на баба Яна от благоевградския квартал "Грамада".

Движещата се с бъги по улиците на Благоевград 81-годишна Яна от 5 дни е атракцията на града, но популярността й изяде главата. След излъчен в неделя материал по националните телевизии, как баба Яна пори с бъгито по улиците на града, органите на КАТ се самосезираха и започнаха проверка на документацията.

По обяд днес бабата е открита от пътните полицаи да пасе козите край главен път Е-79 и заведена до дома й. След като са й поискали да покаже свидетелство за правоуправление, талон и застраховка, които баба Яна не открила, полицаите я предупредили повече да не се качва на бъгито. То иначе стои в гаража на дома й, изкарва го по 2-3 пъти в седмицата, главно да отиде до градината си под ГП Е-79. За да отиде до там баба Яна минава през подлеза за пешеходци, който е под Е-79. Миналия петък тя подкарала бъгито към центъра на града, за да занесе нещо на сестра си. Тогава бе снимана от репортерите на местен сайт, а ден по-късно бе открита и от телевизиите. "Проверяваме документацията й, още не са ми докладвали резултатите от нея", лаконично коментира по телефона за БГНЕС "казуса баба Яна" началникът на КАТ-Благоевград Димо Чобанов.

В очакване да подкара бъгито, кореспондентът на БГНЕС разговаря вчера с "хвърковата" баба, родена на 20 януари 1934 година.

"Преди да се пенсионирам работех в телефонния завод, бъгито го имам от три години, купиха ми го племенниците, които живеят в Чикаго. За да мога да си прибирам нещата от градината под магистралата, защото ходя трудно. Кучето и козичките са моите другари. В началото полицаите ме спираха, причакваха ме при казана в Грамада. Плашеха ме с глоби, защото автомобилът не бил регистриран", обясни баба Яна.

"Там, където е купено не се регистрират, защото са малко конските сили, но ако трябва ще го побългарим и ще го регистрирам, казвам им аз. "Ти много няма да знаеш, че ще те глобим 500 лева, отвръщат ми полицаите", разказа бабата и продължи: "Наложи се зетят да ходи до КАТ и чак в София, за да разберем, че няма нужда да се регистрира бъгито и катаджиите спряха да ме причакват и плашат с глоби. Имам книжка отдавна, карала съм "Лада", "Москвич", "Шкода" и "Форд", продължи разказа си 81-годишната жена. Баба Яна призна, че при последното си каране из града се объркала на кръговото кръстовище при полицията. Вместо да го извърти отдясно, врътнала наляво, че й било по-близо. Защото бързала да закара нещо на сестра си. Бабата не може да се сети къде снахата й сложила шофьорската книжка, но само веднъж е глобявана като водач. "Глобиха ме при "Търговия на едро", защото бях паркирала на тротоара. 6 месеца бях в САЩ, там съм карала "Форд" автоматик, само с един педал се управлява. Там имаше една сръбкиня, караше "Мерцедес", но не можеше да паркира. Молеше ме аз да й го паркирам", похвали се възрастната жена.

Баба Яна се интересува и от политика. Според нея, тези, които ни управляват трябваше отдавна да си отидат. "Над 60 години - 40 социализъм и 25 демокрация, никой не го е еня за народа. Само столовете да не им изстинат гледат, наслушах се на празни приказки", категорична е Баба Яна. Тя обича много да чете. Предпочита историческа литература, книги за географските открития, не обича обаче любовните романи. От днес нататък баба Яна вече няма да кара бъгито към градината, ще се отдаде само на пасенето на козите си. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари