КАТ погна мотористите!

0
Много мотористи горят заради превишена скорост и шумни гърнета
Много мотористи горят заради превишена скорост и шумни гърнета

Над 50 горят заради превишена скорост и шумни гърнета

През летния сезон катаджиите подхванаха мотористите, които нямат валидна „Гражданска отговорност“. Оказва се, че много от любителите на високите скорости не плащат задължителната застраховка. Заловените само в София са десетки, пише Монитор.

Мотористите протестираха срещу цените на „Гражданската отговорност“, тъй като искаха да могат да я ползват само през летния сезон и да не плащат през останалото време от годината. Десетки мотоциклетисти обаче се залавят от КАТ и едно от основните нарушения е именно липсата на задължителната застраховка. Другите нарушения, за които моторджиите

търпят сериозни санкции

е превишената скорост. Само в София са заснети над 50 джигити на две колела, които летят с над 200 км в час. Рекордьорът е засечен на излизане от София, където при ограничение от 140 километра, той е минал с 230 покрай камерата на КАТ. Заради нарушението джигитът ще се раздели за дълго време с книжката си. Той няма да може да кара поне шест месеца.

„Много мотористи крият номерата си, така че камерите да не ги заснемат. Ние обаче си имаме начини да ги издирваме и да ги глобяваме. Имаме хора в тяхната общност, които ни помагат да ги разпознаваме по моторите. Има белези, по които можем да ги открием и глобим“, обясниха катаджии от София.

От столичната Пътна полиция отчитат и повишаване на произшествията с мотористите. Само през уикенда е имало три тежки катастрофи, които са били по вина на водачите на двуклесните машини.
Освен за превишена скорост и изрядна документация катаджиите често санкционират и заради техническа неизправност. Най-честото нарушение е

прекалено висок шум

който машините издават заради нерегламентирани преработки на изпускателната система. Глобата е 50 лева, но при по-сериозно нарушение моторът може да бъде спрян от движение.

Клип, качен в интернет, пък показва как мотористи грубо нарушават правилата на пътя. На видеото се вижда как любител на високите скорости развива 270 км/час. Мотористите карат на задна гума и застрашават както собствения си живот, така и този на останалите участници в движението по подбалканския път.

„Този моторист успява да наруши всичко, което е описано в Закона за движение по пътищата – като се започне от скоростта, през начина на

каране на една гума

и се стигне до разминаването в насрещна лента на движение. С тази висока скорост това може да доведе до шок и у другите участници в движението”, коментира вчера пред Нова телевизия Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Според него трябва да се помисли за въвеждането на задължителен психотест за хората, които ще се обучават за мотористи.

„Чакаме от няколко години да се създаде изцяло нов закон, но това означава, че трябва да се променят и правните норми. На този човек, ако му се вземе моторът за летния период, ще бъде едно доста сурово наказание. Но това не е гаранция, че утре няма да вземе друг мотор и да направи същото нещо още по-озлобен”, смята Иванов.

„Лошото в случая е, че той не застрашава само собствения си живот, а и този на останалите на пътя, което е най-голямото му нарушение”, каза от своя страна Георги Петров от Българската федерация по драг рейсинг.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари