Късното приемане на бюджета прецака депутатите

0
Заплатите им ще се вдигат с едва 0,6% от 1 септември
Заплатите им ще се вдигат с едва 0,6% от 1 септември Снимка: БГНЕС

Заплатите им ще се вдигат с едва 0,6% от 1 септември

Късното приемане на бюджета, което забави и актуализирането на заплатите в държавната администрация, изигра лоша шега на депутатите - техните заплати от 1 септември се вдигат с едва 0,6%. За сравнение, средното възнаграждение в България за същия период се увеличава с 4%.

Заплатите на народните представители, министрите, президента и ръководителите на куп регулаторни органи се определят от средната в обществения сектор за последния месец на всяка тримесечие. Това означава, че елитът в държавата ще е със старите заплати поне още три месеца, отбелязва вестник 24 часа.

От публикуваните в петък данни на НСИ се вижда, че средната заплата през март в обществения сектор е била 1874 лв., а през юни - 1887 лв. Разликата е едва 0,6%.

С това основното възнаграждение на депутатите се вдига от 5622 на 5661 лева. Към тази сума има добавки за участие в комисии, за стаж и за научно звание.

По този начин възнаграждението на председателя на парламента и на министър-председателя става 7359 лв. отново без добавките.

Брутната месечна заплата на президента Румен Радев, който взема два пъти повече от депутатите, вече ще е 11 322 лв. месечно.

По-важната новина обаче е, че годишният ръст на средната заплата в България видимо се забавя. Тя нараства с 13,1% спрямо година по-рано, при положение че в предходните две тримесечия ръстът бе съответно 16,5 и 17,3%. Двигател този път е частният сектор, където средното месечно възнаграждение нараства с 14,1%, докато в обществения е с 10,1%.

Другата промяна в тренда е, че от май насам средната заплата в частния сектор е по-висока от тази в обществения. В България обикновено е обратното.

Тенденцията на забавяне на ръста на средната заплата не означава, че инфлацията го изяжда. При 13,1% годишен ръст на заплатите до юни годишната инфлация за същия период е 8,7%.

Средната брутна месечна заплата в България към юни 2023 г. е 1927 лв., но ако се извади средната за столицата, където е най-висока, сумата олеква до 1560 лв. В София е 2644 лв., следват Враца, София-област, Варна и Стара Загора.

По сектори от икономиката няма големи изненади - на първо място с 4732 лв. средна заплата са IT и далекосъобщенията. След тях са енергетиката и финансовата сфера. Скорошното увеличение на учителските заплати със задна дата не е отразено от статистиката и образованието е на осмо място с 1939 лв. средно месечно възнаграждение. На последно място по заплати е туризмът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Марко
    Огън да ги гори тези проклети злодеи и сатанисти, и препроклетата им власт!
  • 2
    1
    Кмете, Милков!
    В Общинските предприятия на Русе докога ще я карат на минималната работна заплата - брутна 780 лева месечно по фиш!? Какъв още "бюджет" чака Община Русе, за да плаща такива "достойни" заплати за общинските служители?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари