Канят се да строят завод за производство на автомобилни батерии в Гюргево

1
Това инвестиционно намерение поражда опасения за потенциално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле
Това инвестиционно намерение поражда опасения за потенциално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле Снимка: Фейсбук

Това инвестиционно намерение поражда опасения за потенциално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле

Народният представител от коалиция „Демократична България“ в 19-и МИР - Русе Иван Белчев инициира проучване чрез министъра на външните работи за инвестиционно намерение в района на Гюргево за завод за производство на батерии за автомобилната индустрия, включително и фабрика за рециклиране на подобни стари батерии.

Заради произтичащите опасения за потенциално трансгранично замърсяване на въздуха и водата в общините Русе и Сливо поле, Министерство на външните работи е провела разговор с председателя на Окръжния съвет на Гюргево. Последният е потвърдил, че действително е налице подобно инвестиционно намерение, но все още няма реални дейности по неговата реализация, освен че е определен терен (възможна локация се спряга площадката на някогашния завод “Верахим”). Предстои компанията Avesta Battery & Energy Engineering да внесе официално искане за инвестицията с конкретни технически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за въздействие на инвестицията върху околната среда, съгласно румънското законодателство и процедури.

"Към настоящия момент все още няма такава оценка за въздействие върху околната среда, поради което румънската страна не разполага с данни, които да ни предостави, за евентуални екологични вреди и за трансгранично замърсяване, произтичащи от инвестиционното намерение.", допълва г-н Белчев.

Следва да се има предвид, че Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, също предвижда процедура, според която румънската страна ще трябва да изпрати официална нотификация до българската страна с техническите параметри и разяснения по този проект, а българската страна на свой ред би следвало да изпрати свои евентуални коментари или възражения, ако има такива. За горната процедура по Конвенцията Espoo в България отговаря Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и чрез него се оформя цялата документация.

"Русенци очакваме областния управител на Русе да ни запознава с актуализации по темата, защото той е в постоянен контакт и дискусия с румънските власти.", завършва своя пост в социалните мрежи депутатът, който от години се бори русенци да дишат по-чист въздух.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    88
    Нека да строят! Румъния дърпа напред, а ние назад.
  • 10
    8
    daskal
    И така... И аз искам чиста природа. Но... Вредни и замърсяващи са производствата на: бои, батерии, метални и пластмасови отливки, масла, горива и пр. Моля някой да каже какви производства не са опасни.
  • 7
    7
    Еколог
    Нищо не трябва да им се дава на мамалигарите да строят! Ще отровят въздуха, водата (и на Дунава), храната, всичко!!!
  • 14
    6
    СкъсанЛявЧервенШушон
    Не знам дали ще се мисли за екологията на Русе, но тия които са отговорни за това, потенциално могат да сложат някой друго евро в сметките от подкуп от Avesta Battery & Energy Engineering , като си затворят очите и да кажат, че всичко е наред.
  • 4
    5
    Пак ли
    Ги дъвчеш едни и същи. Скоро няма да те има в НС и ще спре лапачката на големите заплати.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари