Строежът на нов завод в Гюргево буди безпокойство у русенци

7
Белгийският завод за производство на батерии може да бъде разположен на площадката на някогашния "Верахим" - свързан с обгазяванията с хлор над Русе
Белгийският завод за производство на батерии може да бъде разположен на площадката на някогашния "Верахим" - свързан с обгазяванията с хлор над Русе

Белгийският завод за производство на батерии може да бъде разположен на площадката на някогашния "Верахим" - свързан с обгазяванията с хлор над Русе

Напрежение се заражда в Русе и Сливо поле заради бъдеща инвестиция на белгийска компания в съседния град румънски град Гюргево. Тя е на стойност 300 млн. евро за изграждане на завод за производство на батерии за електрически автомобили и фабрика за рециклиране на батерии, пише Actualno.com.

Окръжният съвет на Гюргево и Avesta Battery&Energy Engineering са подписали протокол за сътрудничество, който ще осигури инвестиция на стойност 300 млн. евро и ще създаде около 2000 работни места в румънския град. Заводът ще бъде разположен върху терен от 1000 декара, като възможна локация се спряга площадката на някогашния завод "Верахим" – място, свързано с обгазяванията на Русе с хлор през 80-те години на миналия век, сочи депутатът от "Демократична България" Иван Белчев.

Avesta Battery&Energy Engineering е дружество, което иска да построи завод за производство на батерии за автомобилната индустрия, включително и фабрика за рециклиране на стари батерии.

Заради близостта до границата с България, жителите на общините Русе и Сливо поле са притеснени инвестиционното намерение в Румъния да не предизвика трансгранично замърсяване на въздуха и водата. Причината е използваните токсични и вредни елементи при литиево-йонните батерии - литий и кобалт, както и методите за рециклиране чрез разтопяването им в пещи при високи температури или чрез химически процеси, е пояснил народният представител. Той е поискал от външното ни министерство да изпрати запитване до румънските власти за инвестиционното намерение на Avesta Battery&Energy Engineering във връзка с потенциалните му екологични вреди и възможност за трансгранично замърсяване.

Министър Николай Милков е отговорил, че е инициирал разговор с председателя на Окръжния съвет на Гюргево.

"Последният потвърди, че действително е налице подобно инвестиционно намерение, но все още няма реални дейности по неговата реализация, освен че е определен терен. Предстои въпросната компания да внесе официално искане за инвестицията с конкретни технически параметри, след което ще се извърши и съответната оценка за въздействие на инвестицията върху околната среда, съгласно румънското законодателство и процедури", пише в отговора си Милков.

Към момента все още няма оценка за въздействие върху околната среда.

Министърът напомня, че Конвенцията на ИКЕ/ООН за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Espoo Convention), по която и България и Румъния са страни, предвижда процедура, според която румънската страна ще трябва да изпрати официална нотификация до българската страна с техническите параметри и разяснения по този проект.

Българската страна на свой ред би следвало да изпрати свои евентуални коментари или възражения, ако има такива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Трактористи
    А маслобойните за биодизел на Мартен и Сливо Поле не ви ли притесняват
  • 2
    2
    Дидо
    Офф тази пародия на деец Белчев, пак вдига врява само за да може трупа популярност и да дава вид, че върши нещо.
  • 11
    1
    Пак ли
    Първо проучи внимателно националното законодателство на двете страни и европейското законодателство и тогава вдигай пара. Не насаждай страх и истерия. Няма как да се повторят хлорните времена. Отчети се какво направи за чистотата на въздуха в Русе, защото нищо не се е променило.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари