Над 2000 подписа срещу инсинератора в Гюргево

3
Иван Белчев подкрепя протестите в Русе и Гюргево против инсинератора в Румъния и исканията за чист въздух
Иван Белчев подкрепя протестите в Русе и Гюргево против инсинератора в Румъния и исканията за чист въздух Снимка: Facebook / Иван Белчев

Иван Белчев подкрепя протестите в Русе и Гюргево против инсинератора в Румъния и исканията за чист въздух

"Няма да допусна русенци да напускат града, заради още един замърсител. Ще продължа да преследвам и да търся отговорност на съществуващите предприятия замърсители", пише депутатът Иван Белчев в социалната мрежа. Той публикува отговора на Министерство на околната среда и водите на въпроса по актуалния за русенци въпрос:

В резултат на осигурения обществен достъп до информацията за проекта за инсинератор в Гюргево са получени повече от 400 становища против реализацията на инвестиционното предложение, придружени с подписка от над 2000 граждани. Всички становища на граждани и подписки са предоставени на румънската страна.

Съгласно становищата е констатирана липса на подробна и реална оценка за въздействие на емисиите на замърсяване на въздуха в трансграничната територия на град Русе и на оценка на въздействието на околната среда. В доклада България е спомената за първи път на стр. 104- 105 в Раздел 6 - Описание на значителните ефекти, които проектът може да има върху околната среда“ с две таблици и няколко изречения: „Факторът на околната среда въздух ще бъде повлиян от проекта в допустими граници, без количествено измерими ефекти; Населените места могат да бъдат засегнати от качеството на въздуха (концентрации на замърсители в имисии) и шума“; В същия Раздел 6, на стр.113, където отново е упомената България - фигурират само таблици и формули, като от цялото изложение на тази глава от доклада не става ясно за кое населено място (Гюргево или Русе) и коя околна среда (българска или румънска) се отнасят направените констатации и доколко те визират или изключват трансгранично въздействие.

Констатирана е липса на конкретен, подробен и вербален анализ на географските, климатични, метеорологични условия на трансграничното въздействие върху замърсяването на въздуха, с оглед специфичната роза на ветровете на територията на общините Гюргево и Русе. В становищата е упомената и липсата на конкретен, подробен и комплексен анализ на трансграничното въздействие на замърсяване съобразен с всички замърсители в района. Констатирано е, че са посочени само предприятия, извършващи дейност на територията на община Гюргево, че в тази част на анализа не са взети предвид замърсителите в района град Русе (като Линамар, ТЕЦ Русе и т.н.), което го прави непълен, неточен и непредоставящ достоверни данни относно общия мащаб и коефициент на трансграничното замърсяване. Отправено е предложение при изготвяне на оценката на въздействие да бъдат взети предвид комплексно всички замърсители на въздуха от двете страни на река Дунав, предвид и розата на ветровете, установените до момента постоянни оплаквания на гражданите за миризми и съответните доклади на РИОСВ за превишаване на допустимите стойности от всички замърсители. В тази връзка обществеността счита за неадекватна всяка преценка относно степента на замърсяване на въздуха, която се извежда, съобразявайки коефициентите на замърсяване само от един източник или само от източници, разположени от едната страна на река Дунав, както е в публикувания доклад. При липсата на съвкупна оценка за общото замърсяване от всички източници, нито се установява, нито се гарантира по някакъв начин качеството на въздуха.

В становищата си обществеността е изразила притеснение относно липса на исторически анализ на данните за замърсявания на въздуха от предходния източник - химическия завод в Гюргево, на чиято територия се предвижда да бъде изграден инсинератора за опасни отпадъци. Направено е сравнение със ситуацията, която е била налична при функционирането на химическия завод „Верахим“ и е отправено искане за извършване на анализ, съдържащ информация за замърсявания на въздуха от предходния източник, поради специфичните въздушни течения, географски и климатични условия на терена.

Въз основа на всички получени становища, мнения и възражения, е подготвен отговор до Румъния, който е наличен на интернет страницата на МОСВ.

Със становището си България от една страна заявява участие в процедурата, а от друга страна предоставя коментари и бележки по представените от румънската страна документи.

Исканията ни са да се допълни доклада за екологичното въздействие по нашите коментари и да се проведе разяснителна среща в Русе, пише още Иван Белчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    11
    Бай МАНОЛ
    Подпишете се за оставката на директора на риосв, на министъра на околната среда и водите и на депутатина, все кадри на ППДБ!
  • -3
    10
    Мнение
    Срещу изграждането на инсинератор - добре. Но ако обикновените работници биха получавали по 4-5 к лв заплата дали ще продължат протестите и защо българи не биха могли да работят..
  • -3
    9
    Осъзнаването
    Демократично мислещи русенци, не позволявайте да ви манипулира за лични и егоистични цели даденият индивид. Прочетете книгата Как да манипулираме хората и друга литература по тази тема и ще разберете какво прави прикрито той с вашето доверие и мислене. Не му позволявайте скрито зад вас да ви се присмива на действията и сляпата подкрепа за него. Добре е, че го игнорираха като кандидат за кмет, защото щеше да бъде още по-голям провал от сегашния. Мислете и осъзнавайте какво правите, доверявайки се на подобно двуличие и да ви манипулират по този посредствен начин.
  • -1
    8
    Питане
    Нещо да кажеш за приятеля ти Сандов, който "замете под килима" писмото от Румънското министерство за инвестиционно намерение за строеж на инсенератор в Гюргево? Мълчиш, нали, защото не ти е изгодно.
  • 0
    7
    Време е
    Докога този индивид ще продължава да спекулира с болезнените чувства и емоциите на русенци във връзка с чистотата на въздуха, извличайки единствено и само лична полза с внушителна депутатска заплата само с едни писма до министъра без никакъв резултат?! Русенци, събудете се от тези приспивни песни Белчеви, съвземете се и му поискайте информация за постигнати резултати. А те са никакви!!! Докога ще ви води за носовете, осъзнайте се! Никой русенец той не може да спре да мигрира и да живее в друг град или друга държава. Време е да бъде поставен на полагащото му се място!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари