В Украйна пристигна най-голямата американска военна помощ от 2014 година

1
На украинското летище Бориспол кацна самолет с 90 тона смъртоносни оръжия от САЩ
На украинското летище Бориспол кацна самолет с 90 тона смъртоносни оръжия от САЩ Снимка: Фейсбук

В нощта срещу 22 януари на украинското летище Бориспол кацна самолет с 90 тона смъртоносни оръжия от САЩ.

Това е първата партида от отделената от САЩ помощ за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в размер на $200 млн. По-рано този пакет от помощ беше одобрен от президента на САЩ Джо Байдън, предава украинската агенция Унiан, цитирана от Агенция Фокус.

Посолството на САЩ в Украйна отбеляза, че тази партида включва не само смъртоносни оръжия, но и други боеприпаси.

Това демонстрира твърдата ангажираност на Съединените щати към суверенното право на Украйна на самозащита“, се казва в изявление на посолството.

САЩ предоставиха повече от 650 милиона долара помощ за сигурност на Украйна миналата година, включително този пакет от помощ, и повече от 2,7 милиарда долара военна помощ за като цяло от 2014 г. насам.

„Съединените щати ще продължат да оказват такава помощ в подкрепа на въоръжените сили на Украйна, като ги подкрепят в постоянната защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна от руската агресия“, заявиха от посолството.

Балтийските страни също се съгласиха да помогнат на Украйна с оръжие. Доставките на помощ ще започнат скоро. Така Естония прехвърля на Украйна противотанкови ракети „Джевлин“, а Латвия реши да прехвърли смъртоносни и несмъртоносни оръжия на Киев.

Чехия се готви да предостави на Украйна артилерийски снаряди с калибър 152 мм.

Канада също ще предостави на Украйна помощ от 120 милиона долара. Освен това правителството на страната обмисля доставката на военна техника.

Великобритания предостави на Украйна противотанкови оръжия, предназначени за отбранителни цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Жалко, но факт!
    Два православни народа са се хванали за гушите - кой печели от това!?
  • -8
    5
    СУПЕР
    ЩЕ ИЗПЪРЖАТ МАЛКО ПРАВОСЛАВНОСЛАВЯНСКИ УРОДЧЕТА КЕФ КЕФ КЕФ!!!
  • -5
    4
    поздрави от Украйна
    ганьовци, гледайте си гей парадите оставете украйна на украинците :)
  • -6
    3
    Ъъъъъ
    Кой да се притеснява че аз не се притеснявам. Сигурно руснаците нещо се притесняват ама за тях ми е през оная работа, даже ще е добре да ги поизтрепят, по-малко тъпунгери на тоя свят.
  • 5
    2
    русенец
    Не се притеснявайте! Практиката показва, че до една седмица военното оборудване ще е представено за продан в ибей. Случвало се е много пъти. Наскоро германците застреляха терорист, който е бил с немска бронирана жилетка от тези, изпратени като помощ за братска Украйна. Добре, че руснаците си прибраха ядреното оръжие от там, че имаше да никнат гъбки по цял свят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари