Какво знаем и какво не за терапията с вендузи?

4

Какво знаем и какво не за терапията с вендузи?

Вероятно помните как терапията с вендузи придоби огромна слава по време на летните олимпийски игри през 2016 година, когато Майкъл Фелпс беше забелязан край басейна с яркочервени кръгли петна по целия гръб.

Но всъщност вендузите са съществували много преди олимпийските плувци и гимнастички да ги използват за облекчаване на мускулното напрежение, пише Тялото.

Още преди Гуинет Полтроу да мине по червения килим през 2004 година с доказателство за поставяне на вендузи по гърба си, преди Мадона да публикува снимка на гърба си по време на терапия с вендузи и преди Джъстин и Хейли Бийбър да покажат, че и те са се включили в тенденцията преди да заминат на лятна ваканция.

Практиката всъщност датира от древен Египет и Китай и може да се използва за всичко – от засилване на кръвообращението и имунната система до успокояване на нервите и дори лечение на акне. В момента терапията с вендузи отново набира популярност, защото е достъпна, бърза и неинвазивна, като дори може да си я направите у дома.

Преди обаче да се подложите на такъв тип лечение, е добре да знаете за неговата същност, какви са страничните ефекти и всички потенциални ползи, които може да извлечете от традиционната източноазиатска практика.

Какво е терапия с вендузи?

Терапията с вендузи, и следите, които може да остави, може да звучи малко смущаващо, но е доста лесна. Върху тялото се поставя вендуза, която повдига съединителната тъкан и мускулите, за да създаде леко разтягане и да увеличи циркулацията.

Често ще видите статична терапия, при която вендузата засмуква фиксирано място на тялото, като гърба, което създава по-силен ефект и може да остави следи. Но има и друг вид вендузи, наречени подвижни, при които практикуващият използва лубрикант, за да ги плъзга по повърхността на кожата. Това обикновено оставя по-малко следи и дори може да се прилага върху кожата на лицето.

Обичайно е вендузите да се комбинират с акупунктура, за да се увеличат ползите. Акупунктурата работи предимно върху вътрешните системи, като хормони и храносмилане, докато вендузите са по-полезни за външните слоеве на тялото, като мускулно напрежение. Комбинацията от двете може да ви помогне да се почувствате по-спокойни и да освободите повече напрежение, отколкото практикуването само на едното или другото лечение.

Ползи от вендузите

Помага за възстановяване на мускулите

Една от класическите причини за използване на вендузи е за възстановяване на мускулите. Ако те са стегнати, възпалени или дори ако имате остра болка, процедурата може да ви помогне, особено в комбинация с акупунктурна сесия. Според проучване от 2021 година, вендузите оказват натиск върху меките тъкани и този стрес в кръвоносните съдове кара тялото ви да създава противовъзпалителни протеини, които помагат за бързото възстановяване на мускулите.

Подобряват кръвообращението

Отвъд меките ви тъкани, вендузите достигат до кръвта, за да подобрят кръвообращението. Те изолират кръвта чрез засмукване и след това деоксигенират нездравословната или застояла кръв, което обикновено се проявява като хронична болка или мускулно напрежение. След като вендузите се премахнат, тялото изпраща нови и свежи червени кръвни клетки, за да регенерира тези области.

Тъй като това засмукване временно прекъсва притока на кръв и изтегля застоялата, може да почувствате известен дискомфорт по време на терапията.

Помага в храносмилането

Подобно на акупунктурата, вендузите са друго средство за раздвижване на храносмилателната система и могат да се използват за лечение на състояния като синдром на раздразнените черва и запек. При стомашно-чревни проблеми, вендузите на корема подобряват кръвообращението и премахват газовете. Това със сигурност може да помогне за облекчаване на подуването, а също така стимулира перисталтиката, свиването на стомашните мускули, което помага за по-добро храносмилане.

При кожни заболявания

Възможно е вендузите да са полезни при лечение на симптоми на някои възпалителни кожни заболявания, включително акне и копривна треска. Те, в комбинация с антихистамин, могат да потушат алергичните реакции, свързани с хронична уртикария. Лечението помага на кръвта да създаде вещества, подобни на хистамин, за да се пребори с алергичната реакция.

Някои видове вендузи могат да бъдат полезни за по-бързото заздравяване на тежко акне, тъй като увеличават притока на кръв към тази област.

Подобряват дишането

Ако имате проблеми с дишането – хронични или поради заболяване – вендузите могат да са полезни за вас. В източноазиатската медицина те се използват за премахване на стагнацията, увеличавайки кръвообращението и намалявайки болката. Това също допринася за отваряне на белите дробове и облекчаване на астматичното дишане и изхвърляне на патогени, което може да помогне за лечение на симптоми на настинки, вируси и грип.

Засилват имунитета

Не предполагаме, че вендузите ще предотвратят или излекуват коронавируса, но може да допринесат за цялостния здрав имунен отговор. Тъй като вендузите създават временно място на възпаление, имунната система превключва на по-висока предавка, за да се справи с това възпаление. Освен това те стимулират движението на здрави чревни кръвни клетки, които са от съществено значение за функционирането на имунната система.

Могат да понижат холестерола

Доказано е, че вендузите понижават холестерола. По-доброто кръвообращение може да предотврати съсирване или блокиране от високи нива на LDL – протеин, свързан с високия холестерол.

Успокояват нервите

Процесът с вендузи може да допринесе за по-добро настроение като цяло или поне за усещане за релаксация. Той активира парасимпатиковата нервна система, която тласка тялото в режим на почивка, след като налягането се увеличи и кръвоснабдяването е прекъснато. Това помага за дезактивирането на симпатиковата нервна система, която е частта от вашата нервна система, отговорна за изпотяването, паниката и всички други последици от безпокойството.

Странични ефекти

Най-често вендузите ще причинят известните кръгли белези, които сте виждали по телевизията или в социалните мрежи. Те се появяват поради повишената циркулация на мястото, където е поставена вендузата. Тези следи, които технически не са натъртвания, не е задължително да са болезнени и вероятно ще се премахнат след три до десет дни.

Ако искате белезите да изчезнат по-бързо, опитайте кардио упражнения или гореща вана, за да увеличите кръвообращението. Може също така да нанесете крем от арника върху тях, за да им помогнете да избледнеят.

Има няколко други редки странични ефекти от терапията с вендузи. Те включват замаяност, гадене, болка и обезцветяване на кожата.

Кой не трябва да се подлага на процедурата?

Ако имате някакъв вид раздразнена кожа, рана, обрив или ожулване, трябва да спрете с терапията и да изчакате до пълно заздравяване. Вендузите също не се препоръчват на хора със слънчево изгаряне или псориазис, за да не дразните допълнително изгорялата и чувствителна кожа. Те също така е добре да се избягват от хора с нарушение на кръвосъсирването или абсцеси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари