Какво умните хора не ядат през лятото

0
Пържоли и шишчета от тлъсти меса, особено свинско ...
Пържоли и шишчета от тлъсти меса, особено свинско ...

Статистиките сочат, че през лятото значително зачестяват случаите на хранителни натравяния и чревни инфекции. Разбира се, на първо място това се свързва с високите температури. В жегите бактериите се размножават по-активно, а продуктите се развалят по-бързо.

Нека видим кои са най-опасните, а следователно и най-вредните, храни за летния период.

Сладки газирани напитки, които повечето от нас консумират, за да утолят жаждата си. Нищо подобно. Истината е, че те действат точно обратно върху организма - изпивайки такава напитка, всъщност започвате да изпитвате по-голяма жажда. Освен това, те съдържат много захар.

Пържоли и шишчета от тлъсти меса, особено свинско. Такава храна вреди не само поради мазнините, които съдържа, но и заради препечените и дори прегорели краища, които са източници на канцерогенни вещества.

Месни продукти като колбаси, кренвирши, пастет и други такива, които се приготвят от мазнини, кожи и сланина. С помощта на добавките те се маскират като месо.

Сладолед и шоколадови изделия. Да, те несъмнено са вкусни и трудно бихме могли да се окажем от тях, но, освен много калорични, водят до своеобразна зависимост, ако се консумират непрекъснато.

Чипсове. Естествено, че са предпочитано и вкусно допълнение към биричката, но да не забравяме, че са и една съвкупност от мазнини, въглехидрати и химични добавки.

Сосовете. Просто забравете да овкусявате салатите с майонеза. Ако все пак дръзнете да го направите, консумирайте веднага и не съхранявайте за по-късно ястието.

Яйца и млечни продукти. Да започнем с яйцата - те трябва да са добре сварени, защото в противен случай може да бъдат източник на салмонелоза (бактерията се разпространява много бързо при високи температури). Опасни може да бъдат суровото или недопечено пилешко месо и несварено прясно мляко.

Торти и сладкарски изделия, особено с белтъчен и маслен крем. Те се развалят бързо в жегите, затова задължително се съхраняват в хладилник. Само няколко часа извън него са напълно достатъчни, за да се превърнат апетитните десерти във вредни за здравето.

Фаст фуудът и закуските едва ли има да нужда да коментираме.

Бъдете внимателни, когато купувате каквито и да било хранителни продукти. Убедете се в техните качество и произход предварително и не рискувайте с покупки от случайни или непроверени търговци.

Не забравяйте да пиете и повече течности, като за предпочитане е да заложите на чистата вода.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари