Какво се случва с българите, завърнали се от чужбина преди карантината да отпадне?

7
Затруднена е ситуацията с българите, прибрали се в страната ни от държава, за която 14-дневната карантина вече е отменена, преди отмяната
Затруднена е ситуацията с българите, прибрали се в страната ни от държава, за която 14-дневната карантина вече е отменена, преди отмяната

Затруднена е ситуацията с българите, прибрали се в страната ни от държава, за която 14-дневната карантина вече е отменена, преди отмяната, предава Дарик

Те остават под карантина, докато здравните власти обработят данните и ги разкарантинират, независимо, че заповедта, че карантина не се налага, вече е в сила.

Такъв е случаят с българин, прибрал се от Белгия дни преди да влезе в сила заповед, че карантината отпада.

Ако българин се прибере от една държава на 16 юни, а на 19 със заповед се отмени 14-дневната задължителна карантина, неговите данни трябва да бъдат обработени и едва тогава пребивавалият в чужбина може да бъде разкарантиниран. Ако обаче се върне на 20 юни, проблем няма да има, защото е след заповедта.

Такъв е случаят с турист, завърнал се от Белгия преди датата, на която карантината беше отменена. От Регионалната здравна инспекция му казали, че все още не могат да обработят ЕГН-то му, защото заповедта на здравния министър не е пристигнала.

Когато заповедта пристигне в инспекцията, в нея автоматично е разпоредено кога пада карантината. Няма никакво значение за коя страна говорим. Просто технологичното време, което е необходимо, е малко по-голямо, тъй като знаете, че Летище София е вратата на България и хората, които трябва да се обработят, са много,” обясни за Дарик директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев.

Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев допълни:

При миналата промяна на заповедта, когато отпаднаха страни, които бяха в карантина, ние поискахме списъка от Гранична полиция и се оказа, че той е 270 страници. Всяко едно такова име с ЕГН трябва да се обработи, просто отнема технологично време,” допълни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари