Какво се случва, когато глътнете дъвка?

2
Сигурно сте чували, че ако глътнете дъвка тя остава в стомаха ви цели 7 години!
Сигурно сте чували, че ако глътнете дъвка тя остава в стомаха ви цели 7 години!

Сигурно сте чували, че ако глътнете дъвка тя остава в стомаха ви цели 7 години.

Но дали това наистина е така? Какво се случва, когато глътнете дъвка?

Храносмилателният процес се състои от три етапа. Първият е механичен – сдъвкването на храната чрез зъбите. Вторият са ензимите и протеините в слюнката и стомаха, които подпомагат разграждането на храната. Третият етап се извършва от киселините, които разтварят това, което е останало след втория етап, за да може тялото ви лесно да транспортира веществата през останалите вътрешни органи, пише framar.bg

Когато се храните, зъбите и езикът ви раздробяват храната на по-малки хапки. След това движенията на мускулите изтласкват храната през храносмилателния тракт, докато стигне до стомаха, където храносмилателните сокове я разграждат.

Докато се случва това ензимите в слюнката, стомашните сокове и червата и вътрешните органи задействат химически процеси, които ви позволяват да превърнем храната в хранителни вещества, които тялото може да използва.

След това киселините в стомаха се заемат за работа, разграждайки това, което е останало от храната в каша, която тялото лесно може да прекара през червата и накрая да… изхвърли от организма. Но дъвката не е проектирана да бъде лесно обработена от тялото като нормалната храна. Това е така, защото тя съдържа или естествена или синтетична гума, която придава гъвкавостта й. Бутиловият каучук, който често се използва при производството на дъвка /както и на автомобилни гуми и баскетболни топки, ммм/, е синтетична гума, която има невероятна дъвкателна способност.

Вероятно сте забелязали, че дъвката си остава непроменена след натиска на зъбите ви – това е и целта й. Затова, когато глътнете дъвка, тя се придвижва през храносмилателния тракт и стига до стомаха ви под формата на голям тампон.

Въпреки че ензимите могат да разграждат въглехидратите, маслата и алкохола в дъвката, гумата им остава неподвластна.

Дори стомашните киселини не могат да се справят с гумата /все пак същата гума се използва и за направата на предпазни ръкавици/. В резултат на това дъвката оцелява и в стомаха ви.

Но това се случва и с други неща, които похапвате, като слънчогледови семки или царевица. Но това не пречи на мускулите ви да ги изтласкат към изхода на отделителната ви система. Дъвката ще се окаже в канала до няколко дни.

Така че не се безпокойте, ако глътнете дъвка. Но се опитвайте да го избягвате!

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари