Какво НЕ ТРЯБВА да правим, ако телефонът ни се намокри

0
Ето няколко начина, които да използвате, за да опитате да спасите мокрото устройство
Ето няколко начина, които да използвате, за да опитате да спасите мокрото устройство

Звучи ужасно, но се е случвало едва ли не на всеки от нас – по някаква причина изпускате телефона си във вода. На бар сте и правите снимки над чашата с ром, решили сте да държите телефона до себе си, докато миете чинии, или сте на море и отново правите снимки на плажа близо до водата.

А на някои е познато и най-гадното – да изпуснете джаджата си в тоалетната. Звучи едва ли не невъзможно, но някои от вас ще си признаят, че са ставали свидетели и на това. Добре, в крайна сметка вече се е случило, смартфонът (или какъвто и да е друг телефон) ви вече се е намокрил. Какво да правите? В интернет е пълно със статии, коментари от потребители и тем подобни, които съветват много и различни неща. Кое от тях обаче е правдоподобно? На кой съвет можете да разчитате и кои от всички да избягвате? За това ще си поговорим днес.

В крайна сметка излиза, че много от нещата трябва да избягвате да правите, защото рискувате да повредите телефона по непоправим начин. Други могат да са полезни, но не и сигурни.

Днес ще ви представя няколко начина, които да използвате, за да опитате да спасите мокрото устройство. С тази обстойна статия смятам ще изчерпаме информацията, засягаща фразата „мокър телефон“, търсена в Google. Противно на очакванията ви, първо ще започнем с това какво НЕ ТРЯБВА да правите, когато телефонът ви е изпуснат във вода или намокрен по друг подобен начин.

Какво НЕ ТРЯБВА да правим:

В интернет ще срещнете информация от типа „Поставете устройството пред вентилатор“ или „Използвайте сешоар / духайте в телефона“ за да извадите/изпарите водата от вътрешността на джаджата. Вярвам, че много малко хора се връзват на този съвет, но нека все пак го споменем. Изключено е да правите това. Използвайки вентилатор или сешоар (дори и със студена струя), рискувате да раздвижите капките вода, които да достигнат до все още сухи части от системата и така сериозно да повредите устройството си. Ако пък използвате топла струя, има две неща, заплашващи телефона – високата температура, която ще бъде развита, което предполагам знаете до какво би могло да довете, и изпаряването на течността. Точно така. Със сешоара вие точно това целите – да изпарите водата и така да спасите телефона си от сериозно намокряне. Но точно тук е проблемът. Когато изпарите течността, голяма част от нея може и да избяга от устройството, но има възможност и да остане вътре. След много кратко време тя пак ще кондензира по частите и се връщате където бяхте. Още по-лошото е, че ще мислите телефона за сух и ще го включите, предоставяйки възможност за късо съединение. Изключено е, разбира се, и поставянето му на парното, поради изредените по-горе причини с увеличаване на температурата.

Още едно странно предложение е да включите телефона да се зарежда и да го оставите на зарядно и след като достигне 100%. С това се цели бавно покачване на температурата и бавно изпаряване на течността, което гарантира пълно изсушаване. ГРЕШКА. Не го правете. Включвайки устройството на зарядно, отново рискувате да причините късо съединение, за което ще говорим по-долу.

Не тръскайте телефона, защото по този начин има шанс течността да достигне до все още сухи части във вътрешността и така да го повредите повече отколкото вече му е навредено.

Не съветваме също и да разглабяте телефона си. Това ще унищожи гаранцията му и по този начин ще изгубите правото на безплатна поправка в оторизиран сервиз. Тя, разбира се, не включва мокрен телефон, но все пак. Наистине не ви препоръчвам да разглабяте устройството, освен ако евентуално не сте вещи в това и сте сигурни, че няма да повредите нещо. Още повече, отваряйки го, може още вода да попадне в него или пък да активира така наречения liquid contact indicator – бялата пластинка, която почервенява при контакт с вода и по този начин уведомява сервиза, че телефонът ви е мокрен.

Много често срещан съвет, и изключително грешен, е да увиете телефона в кърпа и да го поставите във физера/камерата. Кърпата е с цел да избегнете силно замръзване. Да, замръзналата вода е по-слаб проводник, но замислете се – когато извадите устройството от фризера, тази вода ще се разтопи и пак започвате отначало, а и много ниската температура също не е полезна за джаджата. Моля ви, не го правете!

Връщайки се към варианта за увеличаване на температурата, за да се изпари водата, някои хора смятат за добра идея да поставят своето устройство в микровълновата печка. Голяма грешка. Не само че това няма да изпари течността, ами може да я накара да заври. И това е най-малкото. Чрез микровълновата вие увеличавате температурата много рязко, а  какво да кажем за поставянето на метал вътре? Това е нещо, което всеки би трябвало да знае, че не трябва да прави. Но защо? Няма да разисквам този въпрос, тъй като не е по темата. Просто ще предоставя едно много добро и описателно видео:

И последно, по възможност не включвайте телефона, ако е изключен, и не натискайте бутони, за да проверите дали работи. Включването му задейства протичането на заряд през частите и може да доведе до късо съединение. Натискането на бутони може да направи същото, или просто да предвижи капки вода към все още сухи части във вътрешността на устройството.

Източник: SMART NEWS
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари