Какво е да помагаш при до 14 смъртни случая на нощ

1
Лекарите са свикнали със смъртта и не го преживяват
Лекарите са свикнали със смъртта и не го преживяват Снимка: 168 часа

Изобщо не е рядкост пациенти да починат по време на дежурство.

Лекарите са свикнали със смъртта и не го преживяват. Освен ако не е дете или по-млад човек, умрял при тежки и неприятни обстоятелства. Случилото се тормози психически докторите, пише 168 часа.

"Работила съм години наред в спешно отделение. 16 г. във Военна болница, после в "Света Анна" и в чужбина. Ако седнеш да плачеш за всеки пациент, това ти пречи. Аз не ги познавам тези хора, гледам да не се вживявам. Имали сме до 14 починали на дежурство - казва д-р Балова. - А в болница са ми се случвали до 6 смъртни случая. Говоря за спешната коремна хирургия на ВМА. И все пак си мисля, че е по-нормално да ни викат за хора, които са близо до смъртта, отколкото да им премериш кръвното."

В момента на получаване на сигнала трудно може да се прецени дали е спешно. Ако пациентът е пред лекаря, той го вижда, може да го преслуша и да му премери кръвното. А по телефона разчита само на това, което казва.

Със сигурност не се обажда този, който е зле. Винаги някой близък вдига телефона.

"Тези, които са най-зле, най-малко се оплакват. Обикновено са най-тихи, боли ги, стяга ги, не могат да говорят. Има определен набор на въпроси, които се задават", разказва лекарката. Според нея в цялата работа има тръпка, защото често обажданията са важни и Спешна помощ е единствената надежда на някого да оцелее.

Но никой не прави нищо да помогне на медиците. "3 г. работих на площад "Сточна гара". Не поръчват специални дрехи за екипите. Те лягат по пътищата, по канавките.

Караме кървища, повърнато, болни с хепатит, със сифилис - обяснява апокалиптичната картина в Спешна помощ д-р Балова. - От 4 г. сега за пръв път купиха обувки", разказаха лекари. Не може да се облекат като джипи с бяла престилка.

Колегите носят в една ръка чанта, в другата - ЕКГ. Трудно е да помогнат, като са натоварени по този начин." По света имало специални раници, за да са свободни ръцете на лекарите.

От Спешна помощ отричат. "Линейките ни са оборудвани с всичко, което е задължително по стандарт, включително лекарствените средства. Екипите ни са снабдени с дрехи, обувки и всичко необходимо. В това отношение нямаме проблеми", отговарят от спешния център.

Според д-р Балова работещите били малко заради усещането за несигурност и несправедливост. Заплатите въобще не били ниски, но хората не харесвали условията на труд. Млад лекар започва с 1250 лв., сестрите получавали повече, отколкото ако заемат подобно място в болница. Щатът не бил запълнен.

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари