Майката на момче, починало в „Пирогов“: Синът ми стана жертва заради пари

7
Момчето е оперирано от тумор, за който Диана Ангелова едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло
Момчето е оперирано от тумор, за който Диана Ангелова едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло Снимка: iStock

Момчето е оперирано от тумор, за който Диана Ангелова едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло

Майката на 17-годишно момче, починало в „Пирогов“, разпространи до медиите и обществеността отворено писмо във връзка със смъртта на детето ѝ, настъпила в "Детска неврохирургия" в „Пирогов“.

Тя е адресирала писмото си до министъра на здравеопазването Христо Хинков, до изпълнителния директор на изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева (ИАМН) и до Националната пациентска организация.

Диана Ангелова споделя, че е решила да говори за случилото се след казуса със смъртта на 15-годишната Даная – също в многопрофилната болница за активно лечение, и назначената повторна проверка.

Майката на Максим Иванов посочва, че детето ѝ е останало завинаги на 17 г. заради липсата на лекари - детски неврохирурзи, заради недоглеждането и неглижирането на състоянието му от наличните такива в „Пирогов“, заради предпочетената по-скъпа пътека, пари и скъп консуматив през Комисията в НЗОК. Тя допълва, че детето ѝ е „станало жертва заради едни пари“.

На 21 октомври 2021 г. момчето е оперирано от тумор, за който майката едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло. А едва след манипулацията ѝ казват, че „по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма шанс да живее, да не се надявате“.

По-късно обаче излиза окончателната хистологията на тумора на Максим, която показва, че той не е злокачествен и от него не се умира, а при добре проведено лечение има висок процент на преживяемост с години.

„Г-жо Изпълнителен директор, как ИАМН извършва проверка по документи, които се съставят без ясна правна рамка от лекари, които потенциално ще бъдат проверявани, наказвани, обвинявани, а защо не и подсъдими? Вие, знаете ли, че ИАМН отказват да ми кажат кои лица са проверявали случая със смъртта на сина ми? Каква е тяхната квалификация, лекари ли са изобщо? Единственото, което разбрах, е, че в комисията участвал „външен експерт“. Не получих отговор и на питането си на какъв принцип и как е избран конкретен външен консултант неврохирург, който да провери фактите около смъртта на сина ми? Как този „външен експерт“ гарантира обективност в проверката и кой гарантира, че същият не е влизал в контакт с колегите си в Пирогов, за да ги предпази? Как го избрахте този експерт!? Кой е!? Може ли да е бил предложен от Директора на „Пирогов“, например или е някой „доверен“ експерт на Министерството, същото онова, чиято е болницата?!“, пита Диана Ангелова.

Тя посочва, че нищо от описаното в медицинската документация на сина ѝ не е вярно.

„Когато констатираха проблем с Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се бях консултирала бяха категорични, че първо трябва да се оперира тумора, а впоследствие, ако се наложи, да се постави клапа. При Максим това стана по обратен ред, защото още с приема ни в „Пирогов“ д-р Захаринов разбра, че сме готови на всичко, че знаехме, че е спешно и трябва да направят нещо, ние им бяхме в ръцете и пряко, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, защото ще вземат повече пари и затова, въпреки че не беше наложително. Какво ще ми кажете за това, че д-р Захаринов реши да сложи клапа на сина ми още в първия момент, в който ни видя? Та, в кабинета си той не успя да отвори диска с образните изследвания, за да види тумора му, но вече ме убеждаваше, че трябва клапа! За която трябва да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!?“, обяснява майката на Максим.

По думите ѝ е било уговорено да бъдат приети в „Пирогов“, но когато са пристигнали, никой не е знаел. Диана Ангелова посочва, че е платила за консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да участва, а след това той не се е поинтересувал от състоянието на пациента. Майката на момчето обвинява лекарите и че са поставили различен вид клапа от договорената. А след това се е наложила повторна операция за „смяна на неработещата клапа“.

Диана Ангелова посочва, че в „Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, докато са овиквани и спят по коридорите. Според нея е нямало достатъчно комуникация между лекарите и персонала и е оставало усещането за хаос, а хигиената е била под санитарния минимум.

След втората операция Максим вдига висока температура и повръща няколко пъти, а персонала проявява безразличие към отток на ръката, посочва майката на момчето. Според нея е било очевидно, че детето ѝ има инфекции, но и към това никой не е проявил отношение. Един месец след операцията никой не е свалил и конците от корема му, а в главата му има такива, които са отрязани, но не и извадени.

По думите на Диана Ангелова въпреки тежкото състояние на сина ѝ в стаята им настаняват дете с грип А.

„През цялото време ми се създаваше усещането, че очакват да им предложа повече пари, за да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, за да им обърнат внимание. Вярвайте ми, ако имах повече – бих дала, но не само нямах, но и не смятам, че е човешко за хора в това положение да бъдат унизявани и принуждавани на това“, коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Olåf
    Най-големите некадърници и мърлячи са там в онази болница.
  • 3
    6
    ???
    Някой беше казал ,, ,,Лекарите ,,са по страшни от адвокатите ,защото адвоката само те обира ,а доктора първо те обира, после те убива,,!!!
  • 3
    5
    Ах, докторите
    Малко ги бият в тази държава
  • 7
    4
    Анита
    Съболезнования на семейството.Това което се случва в т .н бг болници направо е как да го кажа по меко..просто смъртна присъда за пациентите и то измъчвани по най брутални начин за пари .Ако не направим нещо а гледаме как се строят мол след мол а за болници легла и лекари пари няма.А ние мълчим ..докато не станем самите ние жертви.Хорааа събудете се вече ..
  • 5
    3
    Гневен
    Докато някоя свиня в бяла престилка не влезе в затвора и докато не бъде премахнат монопола на здравната каса, която служи единствено за източване, нищо няма да се промени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари