Какво бихте променили, ако днес вие управлявате Русе?

3
Русенецът Емилиян Енев е един от учредителите на „Да, България!“
Русенецът Емилиян Енев е един от учредителите на „Да, България!“

„Да, България!" продължава със срещите в цялата страна, на които заедно да поговорим за нашите мечти и идеи за България.

Това съобщават от новосформираната политическа партия на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Срещата в Русе ще се състои на 31 януари, вторник, от 19:30 часа, в Гранд хотел „Рига“.

В разговора с граждани ще участват Христо Иванов, Антоанета Цонева и Божидар Божанов от Националния съвет на политическа партия “Да, България!”.

„Да поговорим за страната ни с мисъл за утрешния ден. Честно и открито. Очакваме ви! Вярваме в силите на българското общество и знаем, че България може да застане високо!“, заявяват още от партията.

От „Да, България!“ призовават още русенци да им пишат на имейл [email protected] с отговор на въпроса: „Ако днес вие имахте възможност да управлявате Русе, какво бихте променили най-напред?“.

Topnovini.bg разговаря по този повод с един от учредителите на „Да, България!“, русенецът Емилиян Енев.

Вие сте определян като едно от успешните млади личности на Русе в областта на бизнеса и иновациите, какво ви мотивира да се насочите към политиката?

Мотивира ме желанието ми да участвам в правенето на политики, от които има краткосрочен и значителен положителен ефект. Бих искал да имам достъп до повече инструменти да предлагам и реализирам мерки особено в областите на младежко предприемачество, насърчаване на стартиращи компании и развитие на бизнес на основата на интелектуални и технологични продукти. Това трябва да са приоритетите на националната и местната икономическа политика, понеже само този бизнес може да създаде истинска добавена стойност и да бъде двигател за растеж на регионалната русенска икономика.

Ще дам един пример за това колко сбъркани са нещата в този сектор. Миналата година имаше отворена процедура за подкрепа на стартиращи предприятия от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Изискванията и критериите за оценка в тази процедура имаха много пропуски и всички познати стартиращи компании се отказаха да кандидатстват. Написах едно писмо до Министерство на икономиката, вицепремиера Томислав Дончев и евродепутати, в което посочвах къде са нередностите и предлагах решения за подобряване на тази и бъдещи процедури. Получих отговор на 18 май 2016 г. от Министерство на икономиката, в който те ме канят на среща в периода 13-18 май 2016 г. (!) и цитират голям брой европейски директиви, нормативни актове и регулаторна рамка в подкрепа на условията по тази процедура.

Същевременно неофициално представители на администрацията и от екипите на евродепутати ми казаха, че аргументите ми са абсолютно правилни. Ето заради такива случаи хората започват да възприемат Европейския Съюз като тежка бюрократична машина, която стои далеч от реалните нужди и проблеми на хората. А средствата, които са предназначени за стартиращите бизнеси, не достигат до тях.

Аз съм един от учредителите на политическа партия "Да, България", тъй като за първи път видях събрани на едно място толкова читави и свестни хора с активна гражданска позиция. Това са хора със собствен бизнес, с висока квалификация, аполитични и с много ограничено време. За мен това е валидация, че има истинска кауза и смисъл в регистрацията на нова партия, а нещата са на чиста и здрава основа. Бях респектиран и от принципната позиция на Христо Иванов да подаде оставка в ключов момент на саботиране на съдебната реформа в Народното Събрание.

И още нещо. Много хора казват, че не се интересуват от политика. Добре, но политиката се интересува от тях. Решенията, които се вземат от правителството и администрацията, влияят на живота на всички нас.

Поединичното спасение е невъзможно - всички ходим на лекар, ползваме публични услуги, децата ни отиват в училища и т.н. Ако ние нямаме ясна, аргументирана и критична позиция по отношение на недъзите в политическия живот и изпълнителната власт - тогава си заслужаваме мястото в класациите на най-бедна и най-корумпирана страна в ЕС.

Често заявявате, че вярвате в потенциала на Русе като бизнес дестинация, какво трябва да се промени в града, за да бъде отключен този потенциал?

От гледна точка на демографски и икономически показатели ситуацията не е розова, като най-тревожни според мен са естествения прираст (–8,6% при –6,2% за страната през 2015 г.) и размера на средна месечна работна заплата (около 700 лв. за 2015 г., или приблизително с 25% по-ниска от средната за страната). Аз лично съм притеснен от структурата на местната икономика – значителна част от работната сила е наета в производствени компании с чужда собственост, които са в региона заради комбинация от определени фактори - локация, цена на труда, данъчна политика и членство на България в ЕС. В голяма част от тези фирми производствените процеси все още се базират на значителен ръчен труд. И в тази връзка аз съм убеден, че след 10 години поне половината от тези компании няма да оперират в региона – просто няма да има достатъчно работници или хората няма да са склонни да работят за заплати, които генерират нормата на печалба на работодателя. А и производствените процеси ще се роботизират и автоматизират.

Отделно в Русе са концентрирани мръсни производства, които имат негативно влияние върху качеството на живот.

Какво може да се промени? Да се реализират политики, които да превърнат Русе в дестинация за стартиране на бизнеси с високотехнологични продукти. Русе да стане град-лаборатория и тестова площадка за експериментиране с иновации и внедряването им за първи път в региона. Да се превърнем в център за привличане на талант – например дигитални номади и фрилансъри. Но за да дойдат в града ни тези хора е необходимо да подобрим още повече градската среда, качеството на живот, екологията, инфраструктурата и да се развият местни общности.

Не става само с бърз интернет и ниски разходи.

Община Русе прие Иновационна стратегия за интелигентна специализация, в която предложих мерки и дейности чрез управляването от мен Сдружение Startup Factory. Това е стъпка в правилната посока, но изпълнението на стратегията изисква синергията между община, университет, бизнес и НПО сектора. Освен това целта на подобни стратегически документи не трябва да бъде само дефиниране на теми за проекти, за които ще се кандидатства за финансиране.

Другите стъпки за реализация на бизнес потенциала на Русе и ускоряване на икономическия растеж в региона са фонд за иновации и подкрепа на стартиращи бизнеси, ежегоден международен конкурс за технологични продукти, безплатно използване на споделено работно пространство и материална база от млади хора работещи над свои проекти. Добра идея според мен е учредяване на фонд за минимални стипендии за стартиращи предприемачи за период от три до шест месеца на базата на конкретни резултати – за да имат някакви средства за живот докато валидират своите хипотези и разработват прототипи.

Русе трябва да бъде лидер в борбата за децентрализация на общините. Можем пилотно да организираме първите референдуми, в които хората от региона да участват пряко в местното управление и решаване на проблемите на града.

Русенски Университет има отлична материална база, но по-важни са хората, средата и продуктите. Университетът би трябвало според мен да бъде по-смел и по-активен в реализирането на автономни политики в областта на собствени източници на финансиране, комерсиализиране на резултатите от изследователска дейност, изграждане на силен спин-оф център за иновации и формиране на съвременни програми за развиване на практически умения, които се търсят на пазара.

Вашата експертиза е в областта на информационните технологии, в тази връзка как виждате усилията за изграждане на електронно правителство на национално ниво, и конкретно в Община Русе?

Електронното правителство означава ефективност, бързина и ниски разходи. Все още има прекалено много публични услуги, за които се изисква пътуване до администрация, чакане, попълване на искания, плащане на каса и т.н. Всичко това е допълнителен данък за бизнеса и гражданите, като за мен загубата на време има най-голям негативен ефект. За мен важно предимство на отворените данни и на електронните услуги е и прозрачността - ако всичката информация е публична и лесно достъпна, то по естествен начин се ограничава корупцията.

Аз не съм експерт в тази област, но на срещата на 31 януари в Гранд хотел „Рига“ с Христо Иванов от "Да, България!" ще присъства и Божидар Божанов – съветник за електронно управление към кабинета на вицепремиера Румяна Бъчварова. Той ще говори за това как електронните услуги ще направят живота ни по-удобен и до къде е стигнала държавната администрация във въвеждането им.

Платформата на "Да, България" към този момент се фокусира основно върху проблемите в съда и правораздаването, какви проблеми можете да посочите в съдебната система в Русе?

Не бих могъл да посоча конкретни проблеми, тъй като не съм компетентен в тази област. Мога да споделя моето убеждение, че силна и просперираща държава означава силни и ефективни институции.  

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари