Какви са видовете летни вируси и как да ги лекуваме?

0
Те засягат предимно стомашно-чревния тракт, причинявайки симптоми като диария, повръщане, коремна болка и понякога втрисане и температура
Те засягат предимно стомашно-чревния тракт, причинявайки симптоми като диария, повръщане, коремна болка и понякога втрисане и температура

Те засягат предимно стомашно-чревния тракт, причинявайки симптоми като диария, повръщане, коремна болка и понякога втрисане и температура

С топлото време и повече игри на открито родители и деца най-сетне си отдъхват от типичните за студения период респираторни вируси и заболявания. През летния сезон обаче на предна линия излизат стомашно-чревните вируси, към които също трябва да подходим внимателно, особено що се касае до бебета и малки деца, отбелязва dir.bg.

Тези вируси засягат предимно стомашно-чревния тракт, причинявайки симптоми като диария, повръщане, коремна болка и понякога втрисане и температура. Най-често срещаните видове стомашно-чревни вируси включват:

Ротавируси. Ротавирусът засяга предимно бебета и малки деца, причинявайки тежка диария и повръщане. Ротавирусът се разпространява по пътя ръка-уста. Докато при едни инфекцията преминава леко, при някои деца заболяването протича сериозно, с животозастрашаваща загуба на течности, налагащо хоспитализация. Ето защо и ротавирусната ваксина е една от незадължителните в календара на бебетата на 6-седмична възраст.

Аденовируси. Аденовирусите имат различни прояви, като могат да причинят респираторни инфекции, конюнктивит, гастроентерит с диария, температура и повръщане.

Ентеровируси. Това са група вируси, които заразяват основно стомашно-чревния тракт и дихателната система и най-често се свързват с инфекции през лятото и ранната есен. Ентеровирусите са силно заразни и се разпространяват чрез близък контакт със заразени, замърсени повърхности, по въздушно-капков и фекално-орален път.

Астровируси. Това те са патогени, които причиняват диария и най-често засягат бебета и малки деца. Инфекцията обикновено преминава леко.

Норовируси. Те са една от най-честите причини за гастроентерит в световен мащаб. Норовирусните инфекции могат да се появят по всяко време на годината, но са по-разпространени през лятото поради увеличени пътувания и дейности на открито.

Как да се предпазим?

За да се намали рискът от заразяване с подобни инфекции, на първо място е хигиената. Това означава старателно миене на ръце, особено преди хранене и работа с храна, след използване на тоалетна или след пребиваване на обществени места (като градски транспорт, обществени сгради и пр.).

През лятото е добре да носите винаги в себе си дезинфекциращи продукти като мокри кърпички, гелове и спрейове, с които лесно да почистите средата, особено при пътуване с малки деца. Плажът често се явява своеобразен инкубатор заради занижената хигиена на повърхностите, а и на ръцете.

Влажната и топла среда е любима на вирусите, заради което недобре поддържаните и хигиенизирани басейни през лятото са също благодатно място за разпространението им. Същото важи и за заведенията за обществено хранене - обръщайте внимание на състоянието и общата хигиена в ресторантите и заведенията, които посещавате и не правете компромиси със случайна или съмнителна храна, особено при малки деца.

Лекарите посочват, че силната имунна система е най-добрият помощник при среща с летните вируси. Тъй като те проникват и влияят на стомашно-чревния тракт, педиатрите препоръчват винаги да имаме със себе си по време на лятната почивка пробиотици и пребиотици. Превантивната им употреба спомага за устойчивостта на организма и макар да не ни предпазват, това може да ускори възстановяването.

При първи симптоми

Заради силно заразната природа на споменатите вируси, всеки член на семейството при първи симптоми е добре да се изолира от останалите - с индивидуални санитарни принадлежности (кърпа за ръце и лице), предпазна маска в затворени помещения и пр. Трябва да знаем, че един и същ вирус може да протече с различна степен на интензивност и усложнения при различните хора спрямо възрастта, изградения имунитет и пр.

Първата проява на гастро вирусите обикновено е рязка - със силно изразени позиви за повръщане. Още при първите подобни симптоми е необходимо да вземем мерки, като приложимите медикаменти са различни според възрастта на болния. Те се явяват симптоматично решение и могат да действат по различен начин - като забавят движението на червата, променят консистенцията на изпражненията, блокират рефлекса на повръщане и др. В народната медицина пък често се препоръчва пиене на оризова вода - малка шепа ориз се сварява с вода в съотношение 1:7, прецежда се и се пие на малки глътки.

Пробиотиците сами по себе си не блокират диарията, но помагат за справяне с причинителя, като влагат полезни бактерии, които да могат за възстановяване на естествения баланс на чревната флора.

Болният незабавно трябва да се постави на специална диета. Лекарите съветват ако е възможно през първия ден да се ограничи изцяло консумацията на храни и усилията да бъдат насочени към оводняване на организма, а след това хранителният режим да включва предимно сухари и обикновени бисквити, ориз, картофи. Необходимо е да ограничим млечни продукти, плодове и зеленчуци, мазни храни. Храненето е необходимо да става на малки порции, тъй като може да предизвика допълнителни позиви за повръщане. Тази диета трябва да се съблюдава и поне няколко дни, дори седмица, след отшумяване на симптомите.

Най-опасното при силна диария и повръщане е рискът от дехидратация. При бебета и малки деца този риск е много сериозен и може да доведе до допълнителни усложнения изключително бързо. Ето защо е важно от самото начало да бъдат взети необходимите мерки за възстановяване на водно-електролитния баланс в организма.

В аптечната мрежа има разнообразни рехидратиращи продукти, които най-често представляват соли за разтваряне във вода. Те се дават на малки глътки или с помощта на спринцовка на кратки интервали през целия ден, така че да не предизвикат допълнително гадене. Правилото е за всяко повръщане или течно изхождане детето да изпива по една доза от 200 мл. такъв разтвор.

Дехидратацията на организма ясно може да се види и прецени по урината. Ако тя е тъмна и мътна, приетите течности не са достатъчни. А ако позивите за уриниране напълно отсъстват, това е сигурен знак за спешни мерки. Дехидратацията също така може да причини повишаване на телесната температура, така че е необходимо да бъде следен и този симптом.

Педиатрите отбелязват, че пиенето на чиста вода обикновено не помага за рехидратацията, а ако детето отказва да приема солевия разтвор, трябва да бъдат набавени достатъчно количество леко посладени или подсолени течности като сок, чай, постен бульон. Подходящи чайове са нар, шипка, лайка. От соковете трябва да се избягват цитрусови плодове, домат, ананас, които допълнително дразнят стомаха - подходящи са компот от дренки, пресен сок от боровинки или нар.

Когато в резултат на диария или повръщане и отказ на детето да приема солеви разтвори се стигне до тежка дехидратация, може да се наложи хоспитализация и парентерална рехидратация с венозно вливане глюкозен или физиологичен разтвор. Тъй като при бебета и малки деца тези състояния настъпват много бързо, е необходимо от самото начало да имаме контакт и следене от педиатъра, който може да даде най-адекватни съвети и предписание според състоянието на детето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари