Летни вируси протичат със симптоми на диария и повръщане

0
Лятото е сезонът, през който в умерените ширини зачестяват енетеровирусните инфекции
Лятото е сезонът, през който в умерените ширини зачестяват енетеровирусните инфекции

Лятото е сезонът, през който в умерените ширини зачестяват енетеровирусните инфекции

Те представляват голяма група, която включва:

  • ЕСНО вируси (Human echoviruses);
  • Коксаки вируси група А и В (Coxakie viruses);
  • Човешки полиовирус (Human polioviruses);
  • Нови енетеровируси (Human enterooviruses) 67-71.

Какви са клиничните прояви?

Групата на неполиовирусите са причинители на множество инфекции всяка година, пише Puls.bg. Над 90% от тях преминават или асимтомно или с неспецифични прояви, предимно фебрилитет. Групата на неполиомиелитните вируси най-често води до грипоподобно заболяване, което протича с:

  • Повишена температура и втрисане;
  • Грипоподобни оплаквания – главоболие, отпадналост, болки по стави и мускули, неразположение;
  • Стомашно-чревни прояви – повръщане и/или диария;
  • Температурата се повишава внезапно и бързо достига високи стойности 38,5 °С - 40 °С.

Може да има прояви от страна на горни дихателни пътища и стомашно-чревни прояви.

Така протича, т.нар. „летен грип“. След отминаването на тези прояви, в следващите дни може да настъпи пълно възстановяване или да се добавят различни усложнения сред които обриви или по-тежко засягане на други органи и системи.

При ЕСНО тип 9, след 1 до 3 дни се появява екзантем – полиморфен обрив по гърба и крайниците.

Херпангината засяга обичайно деца от 3 до 10 години. На фона на повишена температура, възпалено орофаринкс и болезнено преглъщане, се появяват болезнени везикули(мехурчета), по задната част на орофаринкса и тонзилите. Детето се храни капризно или напълно отказва да приема храна. Най-често причината е coxakievirus А, понякога и група Б. Херпангината се самоограничава за 3 до 7 дни. Децата предпочитат студен и течно кашава храна.

Болестта "ръка-крак-уста" протича с везикуларни ерупции по орофаринкса, дланите, стъпалата и междупръстието. Засегнати са обичайно в предучилищна възраст и учениците. Обичайно лезиите в устна кухина не са болезнени. След около 1-2 дни с висока температура се появяват типичните лезии, най-вече по дорзалната повърхност на ръцете и краката. Причинителят обичайно са coxakievirus group А16. Атипични форми се причиняват от coxakievirus А6.

Коксаки А и В, както и ЕСНО вирусите могат да предизвикат миоперикардити, по-типични за кърмачетата и новородените. При по-големите деца и възрастните по-често водят до перикардити.

Друга честа проява е спорадичният вирусен конюктивит. Рядко се развиват невроинфекции от неполиомиелитни вируси (коксаки, ЕСНО EV68-71), които в повечето случаи завършват с пълно излекуване и имат доброкачествено протичане.

Полиовирусите предизвикват остро заболяване полиомиелит. В по-голямата част от случаите (90%) се развива „малка болест“ апаралитична форма, със субфебрилитет, след което може да се развие асептичен менингит. В малка част (10%) настъпва паралитичната болест, при което се развива периферна вяла парализа със засягане на всички мускулни групи, включително дихателната мускулатура. Обичайно началото е внезапно, без продромални прояви. Възстановяването е непълно. Ваксината срещу полиомиелит е част от задължителния имунизационен календар за България, заболяването е силно ограничено в световен мащаб, като все още рядко се наблюдават епидемични взривове.

Лечение

За момента липсва етиологично лечение. Няколко противовирусни препарата са в експериментална фаза на проучване.

Прилага се симптоматично лечение, като се следи при децата адекватния прием на течности, превенция на дехидратацията и контрол на фебрилитета.

При настъпване на по-тежки усложнения, се налага болнично лечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари