Какви са правата ни, ако останем без работа?

0
Отговори дава главния юрисконсулт на Инспекцията по труда
Отговори дава главния юрисконсулт на Инспекцията по труда Видео: NOVA

При прекратяване на трудовите договори служителите трябва внимателно да разгледат предложенията на работодателите им.

Това препоръча главният юрисконсулт на Инспекцията по труда Николай Стоянов, предава NOVA.

Той уточни, че при прекратяване на трудовите правоотношения по взаимно съгласие освободените служители губят част от правата си. „Най-често срещаните нарушения са неизплащане на възнаграждения, неизплащане на обезщетения във връзка с прекратяването на трудовите договори и непредоставяне на документи, свързани с прекратяването им“, обясни Николай Стоянов.

По думите му работодателят не може да задължи едностранно служителите си да ползват неплатен отпуск. „В случай, че той стори това, то за работника възниква правото незабавно да поиска прекратяване на трудовия договор. Така той получава пълни права и обезщетение за безработица“, каза още Стоянов и уточни, че хората, които са в неплатен отпуск могат да започнат работа на втори договор при друг работодател. А заявления за прекратяване на такива може да се подават по имейл.

По думите му в Инспекцията по труда няма сигнали за подправяне на подписи от страна на работодатели. Те нямат право да принуждават служителите си да ползват неплатен отпуск.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари