„НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия

0
Трудовите права на командированите български работници са описани в специална брошура
Трудовите права на командированите български работници са описани в специална брошура Снимка: ДПА

Специално внимание е обърнато на секторите строителство, транспорт и социални грижи

Трудовите права на командированите български работници в Германия са описани в специална брошура озаглавена „НА ГУРБЕТ“, подготвена от Главната инспекция по труда.

Специално внимание е обърнато на секторите строителство, транспорт и социални грижи.

Най-важното, което трябва да знаят заминаващите на работа в режим на командирова, е, че в Германия и за тях важат минималните условия на труд, валидни за месните работници, без да се допуска особено третиране.

Освен че в брошурата всеки може да се запознае с минималните трудови стандарти за плащане, почивки и други, в нея са събрани контактите на всички институции и консултативни центрове, в които всеки командирован българин в Германия може да потърси помощ при нарушени права, при това на родния си език, информира БНР.

Нина Христова от Главната инспекция по труда.

Трудовото законодателство във всяка провинция има своята специфика. Дори при нас да се обадят тук на горещия телефон за българи, работещи в чужбина, ние отново търсим съдействие на колегите в Германия и доста случаи сме решили“.

От инспекцията са категорични, че още преди да заминат на работа в Германия командированите трябва задължително да имат в писмен вид условията на труд, да разполагат с данните на работодателя, при който ще работят, разбира се да имат и трудов договор с условията.

Когато те тръгват, без да им са предоставени от работодателя необходимите документи, винаги трябва да имат едно наум за коректността на този работодател“.

В брошурата „На гурбет“ има така наречения чек лист с лесни въпроси и на базата на отговорите всеки може да прецени дали има нещо съмнително в неговото командироване в Германия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари