Как властите и прокуратурата употребяват скандала с НАП?

0
Шест точки за разследване
Шест точки за разследване Снимка: БГНЕС / Анелия Николова, Дневник

От историята с изтеклите данни на НАП накратко се разбра следното, което властите с помощта на медии прикриват или използват в свой интерес, пише Иван Бакалов в E-vestnik:

1. Данните на хора и фирми в НАП (а вероятно във всички бази данни в държавата) се пазят лошо, лесно достъпни са, с калпава защита (ако въобще има такава), въпреки наливаните милиони всяка година, усвоявани от незнайно какви фирми. Тази пробойна се прикрива старателно, като вината се стоварва само върху злосторници, извлекли тези данни.

2. Обвинението се насочва изцяло върху някаква съмнителна фирма (собственикът й е с тъмни петна в миналото и е от учредителите на ГЕРБ). Но не е сигурно дали е само тя и дали това, които поднася прокуратурата е достоверно. Разпространените досега доказателства трудно ще докажат в съда гръмките обвинения в тероризъм.

3. Изявленията от страна на прокурорка, че е хакнато управлението на пръскачките за поливане в градинката около парламента, и така може да се извърши атака срещу официални лица, будят съмнение въобще в здравия разум и компетентността на прокуратурата. Още повече, че според общината пръскачките там са с ръчна настройка, а не се управляват през интернет.

4. От разкритите масиви на НАП следват въпросителни с какво се занимават там, за какво служи например папка „Яне Янев“ с подбрани милион души в нея? Дали хора от властта не злоупотребяват с данните, за да създават специализирани „папки“ и да ги дават на определени хора, които ги използват за натиск, рекет и др.? Дали нямат по-специален интерес към неудобните за властта хора, доколкото данните на някои критици на Борисов и правителството се срещат многократно повече в масивите на НАП от тези на фирми с големи обороти и с множество магазини?

5. Две близки до властта телевизии – „Европа“ и Нова тв след като избухна скандалът, показаха в емисиите си линк към хакнатия масив на НАП и паролата към него. Така направиха данните достъпни за широка аудитория и те бяха изтеглени от неограничен брой заинтересовани. Тепърва предстоят злоупотреби, фалшификати и рекет с набавените данни на фирми и физически лица. Защо точно тези телевизии показаха достъпа до хакнатите бази данни – от некомпетентност или съзнателно?

6. Случаят с изтичането на данните се използва от прокуратурата с политически цели в услуга на изпълнителната власт, с обвинения в тероризъм и дестабилизация на правителството. Прокуратурата се опитва да прикачи в обвиненията и сайта „Биволъ“, който е постоянен изобличител на правителството и властите. Тоест, опитват се да ги обвинят и тях в опит за дестабилизация на държавата.

Всички от тези обстоятелства в нормална държава щяха да предизвикат анкетна комисия на законодателната власт, която да разследва злоупотребите. И това вероятно ще се случи в следващ парламент. Засега сме оставени в ръцете на прокуратурата, която превръща новините в комедиен сериал.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари